Nu este greu să învățăm să scriem și să vorbim corect în limba română dacă suntem pur și simplu atenți la materia care se predă la școală, pentru că atunci se pun bazele. Mi se pare o rușine ca după mulți ani de studii să nu știi să scrii și să te exprimi corect, să nu știi să pui cratime, virgule și alte semne de punctuație într-o frază. Să faci dezacorduri, să nu știi că se scrie corect „să iei” și nu „să iai”. Să nu știi că nu există „deaceea”, ci „de aceea”. Să nu înțelegi că „polemică” este un cuvânt care nu se folosește în orice discuție contradictorie, dar în contextul unor controverse pe teme politice, științifice sau literare. Să nu știi că nu e corect „vroiam”, ci „voiam”. Aș putea continua să dau exemple, dar cred că ați prins ideea.

Niciodată nu e târziu să ne corectăm în acest sens. De aceea, îți vom prezenta o listă de cuvinte și expresii folosite sau pronunțate în mod greșit în limba română, alături de forma lor corectă:

GreșitCorect
Va apareVa apărea
Mi-ar placeMi-ar plăcea
VroiamVoiam
HilarIlar
Clasa întâiaClasa întâi
Ora doisprezeceOra douăsprezece
Filmul care l-am văzutFilmul pe care l-am văzut
ȘcenăScenă
El însășiEl însuși
Eu însumiEu însămi
ChibriteChibrituri
CarameaCaramelă
ServiciServiciu
Am luat la cunoștințăAm luat cunoștință de
Se așeazăSe așază

Foarte mulţi oameni au dificultăţi în a utiliza corect cuvinele „datorită” şi „din cauza”. Explicaţia este foarte simplă: se foloseşte „datorită” când facem referire la un eveniment fericit, la un efect benefic, în timp ce „din cauza” se foloseşte în momentul în care efectul acţiunii a fost unul negativ. Corect: „Am reuşit în viață datorită ei.” Greşit: „Accidentul s-a produs datorită lui”.