Oamenii de știință și profesioniștii din domeniul medical au studiat diferențele biologice dintre bărbați și femei. Majoritatea dintre aceste diferențe nu sunt înnăscute; în schimb, ele sunt obținute și dezvoltate prin observația a tot ce se întâmplă în jurul nostru.
Există un mit care spune că bărbații se maturizează mental cu cinci ani mai lent decât femeile, ceea ce înseamnă că un bărbat de 23 de ani poate avea aceeași vârstă mentală ca o femeie de 18 ani.
Ei bine, este un mit, de altfel, demontat de mai multe ori, iar cercetările recente au scos la iveală contrariul: creierul femeii este mai tânăr decât cel al bărbaților!
Iată modul în care cercetătorii au demonstrat că femeile au un creier mai tânăr decât cel al bărbaților:
Oamenii de știință din SUA au făcut un test pe 84 de bărbați și 121 de femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 82 de ani: i-au invitat pe toți să participe la un tip de scanare a creierului cunoscută sub numele de scanare PET sau tomografie cu emisie de pozitroni. Această tehnică le-a permis să măsoare fluxul anumitor componente prin intermediul creierului fiecărui participant, în special comportamentul glucozei și oxigenului și modul în care acestea sunt transportate în jurul creierului.
Cercetătorii au mai studiat și procesul natural care se desfășoară în organismul uman, numit glicoliză aerobă. Glucoza, sau zahărul din sânge, este transformata în energie de multe părți ale corpului, inclusiv de creier. Aceste scanări imagistice au fost concepute pentru a determina modul în care această energie este creată în creierul fiecărui participant la studiu.
Iată care sunt posibilele explicații pentru aceste diferențe de vârstă metabolică:
Diferența dintre sexe
Diferențele biologice între bărbați și femei ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care se dezvoltă creierul. Cu toate acestea, multe cercetări au sugerat că, în medie, există o diferență mai mare între două persoane de același sex decât o diferență între bărbați și femei în ansamblu.
Dezvoltarea
Se știe că femeile ajung la pubertate mai rapid decât bărbații, dar nu asta îi diferențiază ca și dezvoltare mintală. Există și excepții de la „regulă” și nu este un lucru despre care putem fi 100% siguri.
Expunerea hormonală
Acest tip de expunere poate schimba complet modul în care creierul se dezvoltă structural. Sistemul hormonal poate afecta și fluxul sanguin care, la rândul său, poate afecta sănătatea creierului.
Toți oamenii își pierd o parte din fluxul sanguin cerebral la vârsta pubertății. Studiile au arătat că femeile au o rată mai mică a acestei pierderi de flux și, de asemenea, trec prin glicoliză aerobă suplimentară – o cantitate mai mare decât bărbații – la vârsta adultă.
Cum îți poți menține creierul tânăr?
După rezultatele acestui studiu, nu ar fi deloc surprinzător dacă bărbații ar încearcă să găsească modalități de a-și prelungi vitalitatea creierului. Din păcate, acest lucru nu se poate realiza instantaneu, însă există metode „domestice” de îmbunătățire a sănătății creierului.
Obiceiurile sănătoase fac creierul mai sănătos! Iată câteva sfaturi la acest subiect:
Dieta
Pentru majoritatea oamenilor, sănătatea inimii conduce la o bună funcționalitate a creierului. Cei care nu au o dietă sănătoasă pentru inimă, pot suferi degenerări vasculare, care poate avea efecte negative asupra creierului.
Sportul
Minte sănătoasă în corp sănătos! Sportul este o modalitate foarte bună de a menține sănătatea creierului deoarece permite celulelor să utilizeze glucoza într-un mod mai rațional. În plus, sportul are multe alte beneficii: te face mai puternic, îmbunătățește gândirea pozitivă și fortifică sănătatea corporală.
Interacțiunea socială
Persoanele care au un anumit grad de activitate socială pe întreaga durată a vieții lor sunt mai predispuse să evite colapsul mental. Ok, asta nu înseamnă că trebuie să fii mereu sufletul petrecerilor, dar nu te izola. Interacționează cu lumea!
Activitățile
Cercetătorii sugerează că puzzle-urile pot ajuta la menținerea agerimii, prevenind bolile degenerative ale creierului și având efecte pozitive generale asupra minții. Fă puzzle-uri, chiar dacă pentru tine acestea sunt o provocare!
Mai sunt multe de studiat despre cauzele și efectele care stau la baza vârstei creierului și a diferenței acesteia între femei și bărbați. Mai sunt necesare și alte cercetări la acest subiect, dar cert este că multe lucruri depind de noi și de modul în care „ne purtăm” cu mintea noastră.
Comenteaza