Când bărbații și femeile nu înțeleg cât de diferiți sunt, apar multe probleme și dezacorduri în relațiile de cuplu. Vestea bună e că unele probleme pot fi rezolvate prin comunicare, negocieri, diferite discuții și nu ar trebui să fie un motiv de despărțire. Important este să existe dorință și deschidere din partea partenerilor, pentru că, uneori aceștia iau decizii la impuls de a pune punct relației, realizând mai târziu că nu trebuiau să o facă. Să vedem care sunt cele mai frecvente categorii de neînțelegeri, cărora partenerii le pot cădea în plasă și care-i pot provoca să se despartă:

Certurile cotidiene – se pot isca din observații și interpretări greșite ale acestora sau din jigniri care nu pot fi percepute cu o notă calmă și rațională. În rezultat, izbucnesc certurile și tot ce derivă din ele. În aceste cazuri, psihologii recomandă să nu ridicați tonul vocii, ci să explicați ce anume vă deranjează și ce așteptări aveți de la partener. Dacă ați făcut asta, dar nu sunteți auzit(ă), faceți o pauză și lăsați-l pe partenerul de cuplu să înțeleagă unde a greșit. Peste un timp, puteți reveni cu o discuție calmă asupra acestui subiect, astfel ca acesta să nu rămână neclarificat.

Cererea de schimbare a comportamentului este o greșeală imensă ce poate veni din partea partenerului defavorizat. Trebuie să înțelegem că partenerii fac greșeala de a crede că punctul lor de vedere este cel corect, iar celălalt este pur și simplu obligat să accepte. Sunteți adulți, deci fiți raționali și încercați să înțelegeți lumea partenerului, situațiile lui de viață, problemele cu care se confruntă și, mai ales, felul în care aceste probleme acționează asupra psihicului partenerului și îl determină să acționeze într-un fel sau altul. Încercați să vă acceptați reciproc neajunsurile, fără reproșuri. Astfel, veți ajunge la un alt nivel de relație în care veți accepta universul persoanei iubite, fără să încercați să îl schimbați.  

Neînțelegeri sau insatisfacție sexuală. Un lucru foarte important în materie de sex este să nu taci. Or partenerul nu are întotdeauna capacitatea de a-ți ghici simțurile. Este bine să fii îndrăzneț în propriile dorințe sexuale, dar să acorzi și spațiu pentru dorințele și fanteziile partenerului. În loc să evitați problemele prin tăcere și ignoranță (lucruri care agravează situația), ar fi mai bine să le soluționați prin comunicare.

Probleme financiare. Atunci când e vorba de gestionarea banilor în cuplu, deseori pot să apară contradicții din motiv că fiecare își are punctele sale de vedere cu privire la bani. Unul din motivele care provoacă certuri în cuplu este proasta gestionare a banilor care, la un moment dat, duce la lipsa lor. Iar acest lucru poate distruge definitiv o relație și îi poate transforma pe doi îndrăgostiți în doi oameni care se urăsc. Soluția este să vă identificați obiceiurile financiare, să stabiliți prioritizarea cheltuielilor, să construiți un fond de rezervă și să stabiliți cum se repartizează banii în cuplu. 

Situațiile de mai sus, deși – iritante și provocatoare, nu ar trebui să fie motiv de destrămare a relației. Altceva e atunci când unul din parteneri devine violent, agresiv verbal, face abuz de alcool, te înșeală, te urăște: în aceste situații nu are rost să rămâi în relație.  

În orice cuplu există crize. Unii apelează la specialiști pentru soluționarea problemelor, alții își ascultă rudele sau vecinii, iar alții reușesc să le facă față împreună. Cel mai important lucru este motivația și dorința de a trece peste ele, pentru că o relație implică întotdeauna munca a doi oameni care își doresc să fie împreună pentru totdeauna. 

Citește și: Cele mai prostești motive de ceartă în cuplu