Bună!

Azi voi prezeta un subiect mai rar discutat, probabil, care se referă la unele greșeli pe care le facem  în mod inconștient. E vorba de greșelile limbajului non-verbal, care se pare că transmite mai multă informație interlocutorilor decât ne-am imaginat. De aici vine și explicația pentru unele cazuri când… „E ceva ce nu-mi place în privirea ei.” sau „Modul în care reacționează, mă deranjează.”

De ce atitudinea, gesturile și alte tipuri de comportament se află în subconștientul nostru?

Oamenii au trebuit să subraviețuiască pe parcursul evoluției sale, să interacționeze între ei bazându-se pe semne, gesturi, sunete, adică pe un limbaj non-verbal, și asta pentru că neanderthalii nu știau să vorbească așa cum vorbim noi acum. Deși specia noastră umană știe să se exprime prin cuvinte, mesaje, scris etc., unele elemente ale limbajului non-verbal s-au păstrat în subconștient.

Așadar, anumite gesturi pe care le fac oamenii zilnic, transmit niște mesaje în comunicare, iar părerea mea că limbajul gestual depinde mult și de disciplină.

Iată câteva greșeli de limbaj non-verbal la care ar trebui să renunți:

Încrunți privirea

Probabil că vrei să-i arăți cuiva că nu-l placi sau nu-ți place ceea ce face el. Arăți exact ca și cum ai citi un scris mărunt și ai încrunta sprâncenele în același timp, simțind o mânie sau furie, atitudine întâlnită, apropo, la foarte multe specii din regnul animal. Eu te-aș întreba în acest caz: ”Te dor ochii? Poate te doare capul?”, pentru că acest gest poate fi interpretat în mod diferit. În orice caz, încruntarea privirii este un gest nepoliticos, o greșeală la care trebuie să renunți.

Te lași pe spate atunci când vorbești cu cineva

Când vorbești cu cineva și te lași pe spate, mai pui și mâinile după cap, dai semn de plictiseala și lipsă de interes. Acest gest este cu atât mai interpretabil, când conversația are loc la o masă. Chiar dacă te comporți așa în fața unei persoane pe care o placi, îi transmiți un mesaj greșit.

Încrucișezi brațele

Poate că nu știi unde să pui mâinile atunci când conversezi…deci motive pot fi mai multe atunci când faci acest gest. Însă îi dai de înțeles interlocutorului că vrei să închei discuția sau că ascunzi ceva. Încearcă să-ți ții mâinile la vedere atunci când conversezi.

Gesticulezi din ce în ce mai des

Bine, nu zic că trebuie să rămâi intert pe parcursul unei conversații, dar nici să dai din mâini sau din cap aiurea. Poate vrei să captezi maxim atenția interlocutorului, dar nu asta e soluția. Cu alte cuvinte, nu mai dirija și nu te purta actoricește.

Uiți să zâmbești

Știai că un zâmbet insuflă încredere, deschidere și căldură? Atunci când zâmbești în timpul unei conversații, o faci și pe cealaltă persoană să zâmbească sau, cel puțin, să se simtă bine atunci când vorbește cu tine. Un om care uită să schițeze cel puțin un zâmbet în timpul comunicării, poate fi considerat sumbru și plin de inhibiții. Zâmbetul prefăcut nu este nici el recomandat. Depinde cu cine comunici, în fine.

Oamenii de știință de la Universitatea Sacred Heart din Connecticut au făcut un studiu despre limbajul non-verbal în rândul celor căsătoriți și au constatat că atunci când partenerii nu se înțeleg în limbajul non-verbal, aceștia nu se potrivesc.

Sper să-ți fie de folos informațiile de azi! Important e să-ți observi și să-ți controlezi gesturile în timpul conversații importante, astfel ca să nu transmiți un mesaj greșit interlocutorului.