Atunci când ai treabă la bucătărie, asigură-te că nu faci aceste greșeli culinare care te pot costa sănătatea:

  1. Guști mâncarea expirată să vezi dacă mai are gust bun

Nici gustul, nici aspectul, nici mirosul nu îți va arăta cele mai dăunătoare bacterii. Dar chiar și o mică cantitate de alimente expirate poate provoca otrăvirea organismului. Dacă ai chiar și cea mai mică suspiciune cu privire la comestibilitatea produsului, e mai bine să-l arunci.

  1. Pui mâncare gătită pe platoul unde era carne crudă

Nu lăsa niciodată carnea și peștele crud să intre în contact cu alte produse. În caz contrar, bacteriile din aceste alimente vor contamina mâncarea gătită, lucru care poate duce la intoxicații alimentare.

Folosește întotdeauna platouri și tacâmuri separate, atât pentru carnea crudă, cât și pentru mâncarea gătită.

  1. Dezgheți alimente chiar pe masa de gătit

Bacteriile dăunătoare se înmulțesc foarte repede la o temperatură de 4 până la 60 ° C. Aceasta este un mediu foarte periculos, de aceea, este corect să dezgheți întotdeauna alimentele la chiuvetă, în frigider sau în cuptorul cu microunde.

  1. Speli carnea înainte să o gătești

E mai bine să nu speli carnea crudă, pentru că în procesul de spălare, bacteriile împreună cu apa se răspândesc pe chiuvetă, masă și pe alte suprafețe. Aceasta este o cale directă spre otrăvirea organismului. Înainte de gătire, poți tampona carnea cu un prosop de bucătărie pentru a usca suprafața și atât.

  1. Nu pui mâncarea la timp în frigider

Nu lăsa mâncarea pe masă mai mult de două ore sau o oră dacă temperatura în cameră este mai mare de 32 ° C. Bacteriile patogene se înmulțesc foarte rapid, mai ales în alimentele perisabile la o temperatură de 4 până la 60 ° C. Pune mâncarea la timp în frigider, chiar și atunci când ești într-o călătorie sau la un picnic. În acest caz, folosește geanta frigorifer.

  1. Guști aluatul crud

Nu gusta și nu consuma niciodată ouă crude. Acestea pot conține bacterii de Salmonella sau alte microorganisme dăunătoare. Nu gusta nici aluatul crud, chiar dacă acesta nu conține ouă, pentru că făina poate conține bacteria E.coli.

  1. Folosești marinada din carnea crudă pentru alimente gata preparate.

Nu lăsa carnea frăgezită sau peștele să se marineze pe masă. Pune-le, mai bine, în frigider, pentru că la temperaturi de la 4 la 60 ° C, microorganismele dăunătoare se înmulțesc rapid.

Nu folosi niciodată marinada din carnea crudă cu alimente gata preparate. Dacă vrei să folosești acel lichid pentru un sos, este mai bine să îl fierbi.

  1. Nu gătești carnea, peștele și ouăle la temperatura care trebuie

Alimentele sunt sigure numai după ce au fost gătite la o temperatură suficient de ridicată. În același timp, toate bacteriile dăunătoare dispar. Pentru a găti mâncarea atât cât trebuie și pentru a o păstra fragedă, poți folosi un termometru de bucătărie. Nu te baza numai pe aspect, miros sau gust pentru a determina dacă mâncarea este gata sau nu.

  1. Nu te speli pe mâini

Bacteriile trăiesc și se înmulțesc pe toate suprafețele, inclusiv pe mâini. Întotdeauna spală-te pe mâini cu apă caldă și săpun înainte să gătești. Și când ai terminat de gătit, spală-te din nou.

  1. Nu schimbi buretele de vase atunci când trebuie

Buretele de vase este unul din cele mai murdare articole din bucătărie. Deși ți se pare curat (pentru că mereu speli cu el), acesta este impregnat cu bacterii care niciodată nu mor. De aceea, este bine să schimbi buretele de vase o dată la 3 zile.

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne și pe pagina de facebook!
Adaugă un comentariu