Deși se spune că banii nu aduc fericirea, lipsa lor aduce nemulțumiri și suferințe. Așadar, banii sunt indispensabili, iar stabilitatea financiară depinde de atitudinea fiecăruia din noi. Mulți oameni de succes care au trecut prin greutăți financiare și au întâmpinat obstacole în viață, au ajuns să aibă propriile lor afaceri care generează profituri uluitoare.
Banii nu trebuie să fie un scop, ci mai degrabă, un instrumente care trebuie câștigat, economisit și investit.
Iată câteva sfaturi care-ți pot aduce mai mulți bani:
- Cumpără lucruri noi doar dacă ai mare nevoie de ele. Fă o pauză și gândește-te înainte să faci o achiziție.
- În același timp, nu te zgârci să investești în lucruri utile care te inspiră, te motivează și reprezintă o investiție în bunăstarea ta.
- Încearcă să cheltui mai puțin decât câștigi. Gândește-te cum ai putea câștiga mai mulți bani? Ai putea lua un job suplimentar, ți-ai putea folosi hobby-ul pentru a câștiga mai mulți bani? Dacă da, atunci începe să câștigi mai mult chiar de azi!
- Nu te îndatora. Ba, mai mult, încearcă să scapi de toate datoriile pe care le ai, altfel, devii sclavul băncilor. Dacă ai un capital, încearcă să îl investești într-o afacere cât de mică și vei vedea cum ușor-ușor obții venituri pasive.
- Încearcă să nu-ți dorești mai multe decât ai. Setea de achiziții te poate face sărac. Chiar și un milionar poate sărăci dacă își dorește să aibă foarte multe lucruri. Când te afli în ispita unor achiziții, gândește-te cum trăiesc oamenii mai săraci ca tine și ce probleme financiare au. Comparându-te cu ei, vei realiza cât de suficientă este viața ta.
- Nu-ți cumpăra lucruri din aceeași categorie. Fă o analiză a lucrurilor pe ai în dulap și vezi pe care din ele le folosești în proporție de 90%. Restul lucrurilor ai putea să le donezi, realizând în același timp că a cumpăra multe lucruri pe care nu le folosești este o greșeală care te costă bani.
- Schimbă-ți stilul de viață. Încearcă să-ți prepari singur cafeaua decât să dai 6 lei pe ea. Mai bine îți gătești ceva sănătos acasă decât să mănânci la un restaurant de fast food. Vei economisi și bani și sănătate!
- Investește în dezvoltarea ta personală. Înainte să te gândești la o afacere, este bine să te informezi, să citești mult și chiar să urmezi niște cursuri în domeniul care te interesează. Vei obține atâtea idei și informații utile, încât îți vei da seama că ai făcut cea mai reușită investiție!
- Învață să spui NU. Nu împrumuta bani altor persoane dacă nu prea ai de unde. De asemenea, nu este o idee bună să împrumuți bani prietenilor. De multe ori, acest lucru te poate ruina și îți poate distruge prietenia.
- Fii modest. Gândește ca un om bogat, îmbracă-te modest. Nu este o rușine să te îmbraci la reduceri sau chiar să-ți cumperi lucruri made în China.
La o adică, banii, de fapt, sunt niște hârtii care capătă valoare doar prin modul în care sunt utilizați. Creează-ți o viziune corectă despre bani și înțelege care este importanța lor în viața ta. Da, aceștia te pot ajuta să te dezvolți, să devii mai bogat, dar nu îți pot oferi adevărata fericire a vieții: dragoste, prietenie, mărinimie, inteligență.