Alături de vitamine, mineralele sunt compuși esențiali pentru funcționarea optimă a organismului. Nu putem produce minerale în corpul nostru, așa că trebuie să le obținem din hrană.
Iată care sunt cele 5 minerale esențiale și rolul lor în organism:
Fierul
Este mineralul pentru formarea sângelui. Doza zilnică recomandată este de 18 mg. Fierul este benefic pentru fortificarea sistemului imunitar, pentru producerea de globule roșii. Ajută pentru prevenirea oboselii, întârește părul și unghiile, elimină paloarea tegumentară și palpitațiile.
Surse: Carne de vită, ficăței, scoici, spanac.
Calciul
Este mineralul oaselor și al dinților sănătoși, a cărui doză zilnică recomandată este de 1300 mg. Calciul este foarte bun pentru oase, dinți, imunitate. Previne osteoporoza, contribuie la sănătatea unghiilor și a dinților.
Surse: Lactate, urzici, spanac, lapte din soia.
Magneziul
Mineralul care înlătură stresul, iar doza zilnică recomandată este de 420 mg. Magneziul ameliorează funcțiile sistemului nervos și muscular. Înlătură cârceii, crampele musculare, iritabilitatea și tulburările de concentrare.
Surse: cereale, nuci, salata verde, pește.
Zincul
Zincul este mineralul țesuturilor sănătoase. Doza zilnică recomandată este de 11 mg. Acesta întărește sistemul imunitar, ameliorează metabolismul, previne acneea, întărește unghiile și părul.
Surse: ficăței, inimioare de pui, fructe de mare, andive.
Seleniul
Un mineral antioxidant, a cărui doză zilnică recomandată este egală cu 55 mg. Benefic pentru producerea de anticorpi, menținerea elasticității pielii, antioxidant. Seleniul înlătură oboseala, previne bolile canceroase și ameliorează funcțiile hepatice.
Surse: nuci, ton, ficăței, ciuperci, fructe de mare.