În primul rând, este necesar să aducem o oarecare claritate în ceea ce înseamnă renunțarea la zahăr.  Este practic imposibil să renunțăm complet la zahăr, întrucât acesta face parte din multe produse fără de care se pare că alimentația noastră nu ar fi sănătoasă. Organizația Mondială a Sănătății vine cu recomandări în ceea ce privește reducerea consumului de zahăr de către adulți și copii, astfel ca aportul acestuia să constituie maxim  5% din numărul total de calorii pe zi. Pentru asta, este aproape suficient să renunțăm la băuturile îndulcite și la produsele de patiserie care conțin zahăr.  Iată ce ți se va întâmpla dacă renunți la zahăr:

1. Vei deveni mai sănătos și mai energic.

Mulți oameni știu că zahărul este o sursă de glucoză, de care organismul are nevoie pentru a-și încărca bateriile. Cu o glicemie joasă, ne simțim obosiți, amețiți și chiar putem ajunge în stări de leșin. Dar nu mai puțin periculos este nivelul ridicat al glicemiei în sângele. Aceasta poate provoca afecțiuni metabolice grave. Găsește-ți echilibrul în alimentație, astfel încât consumul de zahăr să nu depășească recomandările OMS.

Citește și: Zahărul și colesterolul: cu riscuri sau fără?

2. Vei reuși să slăbești.

Încearcă să renunți la zahăr și vei observa imediat cum începi să slăbești! Ideea nu stă doar în faptul că zahărul este o sursă de calorii, dar că acesta este adăugat în alimente bogate în calorii: în produse de patiserie, cofetărie, fast-food, deserturi lactate (iaurturi dulci, brânză dulce) și așa mai departe. Limitând consumul acestor alimente, vei scăpa ușor și în mod natural de kilogramele în plus.

3. Vei avea un sistem gastrointestinal sănătos.

În timp ce creierul tău se bucură de o prăjitură, sistem tău gastrointestinal o ia razna. Descompunerea zahărului are loc tocmai în intestin, iar excesul de zahăr perturbă funcționarea enzimelor stomacului, intestinelor și pancreasului. Dacă renunți la dulciuri și le înlocuiești cu alimente care au un conținut ridicat de fibre (cum ar fi cerealele) vei fi surprins să afli că sistemul tău gastrointestinal a început să funcționeze literalmente ca un ceas elvețian.

4. Nu vei mai simți nevoia de „ceva dulce”.

Nu avem nevoie de zahăr, așa cum ne place să credem! Poate crezi că ești dependent de dulciuri și că nu te simți bine fără să mănânci o bomboană, dar încearcă să nu le mai ai la îndemână. Pur și simplu nu mai cumpăra dulciuri, scoate-le din alimentația ta. Adică poți ieși din acest cerc al ”dependenței” de zahăr. De îndată ce îți schimbi stilul de alimentație, vei observa că îți dorești din ce în ce mai puțin dulce!

5. Te vei bucura de adevăratul gust al produselor naturale.

Îți faci o ceașcă de cafea și te pomenești că mai adaugi și 3 lingurițe de zahăr? Înseamnă că nu știi care e gustul cafelei adevărate. Zahărul modifică gustul natural al băuturilor, astfel încât le ratăm savoarea autentică. Redu treptat cantitatea de zahăr adăugată în ceai sau în cafea, iar treptat renunță la el. La început îți poate părea ciudat gustul, dar în timp viața dulce care ți-a dat numai bătăi de cap, îți va părea un vis teribil.

Tu ai încercat vreodată să renunți la zahăr? Cum s-a întâmplat și cum te-ai simțit după?