Este bine știut faptul că oamenii preferă să consume legumele în forma lor brută, adică crude, deoarece sunt considerate cele mai utile, cu cantitatea lor maximă de vitamine. Toate plantele, legumele și fructele proaspete conțin varii minerale, oligoelemente și nu conțin calorii, însă fără ele nu putem nutri organismul cu aminoacizi, acizi grași și carbohidrați, enzime și hormoni, iar fără acestea dezvoltarea organismului este imposibilă.
Așadar, înainte de a fi ferm convins de bogăția naturală a legumelor, trebuie să ții cont de unele caracteristici ale organismului tău. De exemplu, multe legume consumate crude pot acutiza dureri stomacale, dacă acuzi ulcer și gastrită cu aciditate ridicată. Acest lucru este mai ales valabil pentru morcov, ardei, sfeclă, dovlecei și castraveți, toate proaspete! De asemenea trebuie să facilitezi și digestia, or legumele consumate crude trebuie mestecate încet și mult. De aceea propunem ca următoarele legume să le prepari termic, pentru a avea o mai bună grijă de sănătatea ta:
Morcovul, care este foarte bogat în beta-caroten și protejează organismul de îmbătrânire, ateroscleroză, boli oculare și cancer. S-a demonstrat că morcovul fiert este digerat de 5 ori mai bine decât cel crud.
Roșiile, care conțin mult licopen-substanța care conferă culoarea roșie. Licopenul este un foarte bun și puternic antioxidant și împiedică formarea tumorilor maligne, dar reduce și șansa apariției bolilor cardiace și vasculare. Se știe că licopenul se absoarbe cel mai bine din roșiile preparate termic. Aceasta înseamnă că este mult mai benefic să consumi sosurile de roșii sau roșiile fierte, decât cele crude.
Varza, care după prepararea termică își mărește considerabil proprietățile utile. După prăjire, conținutul de caroten din varză se pierde, dar și cel de antioxidanți.
Sfecla, în starea sa crudă conține multe minerale și substanțe care sunt valoroase din punct de vedere biologic. Acestea sunt antocianina și flavonoidele, dar și prezența abundentă de fier, calciu și sodiu. Aceste minerale sunt digerate mult mai bine dacă sfecla este preparată termic. Plus la toate, sfecla fiartă este un foarte puternic laxativ, curăță ficatul, sângele, rinichii, dar întărește și pereții vaselor sangvine.
Cartoful. În stare crudă, nu este preferat de nimeni, cei prăjiți sunt nesănătoși, iar piureul reprezintă un amidon, de aceea soluția cea mai optimă este prepararea termică sau coacerea la cuptor, cu tot cu coajă. De ce? Pentru că în coajă se conține cel mai ridicat conținut de vitamina C și potasiu.
Broccoli, care este cel mai bun pentru conținutul său de glucozinalați. Conținutul acestui minunat antioxidant este mai mare în broccoli preparat termic, iar carotenoizii prezenți în el sunt de 10 ori mai ușor de digerat, decât în forma sa crudă.
Spanacul și sparanghelul, care la fel ca și broccoli și morcovii este foarte bogat în carotenoizi și calciu. Pentru o mai bună absorbție, se recomandă prepararea termică.
Aceste legume le poți consuma și preparate la cuptor, însă vei obține alt gust și nivelul de vitamine și elemente de ele se va schimba în dependență de schimbarea temperaturii de coacere.
Sperăm că ți-a fost utilă informația! Zi frumoasă și ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi!
Comenteaza