Bunăstarea financiară este o preocupare actuală a oamenilor din România. Mulți dintre noi și-ar dori să aibă un buget sănătos, iar banii să nu mai fie o problemă atunci când vrei să achiziționezi un bun sau să investești într-o afacere. Planificarea bugetului personal, evidența și echilibrarea veniturilor și a cheltuielilor reprezintă cea mai rațională metodă de a-ți administra banii și de a-ți maximiza succesul financiar. Pornind de la aceste principii, urmează să descriu câțiva pași de urmat pentru bunăstarea ta financiară:

1. Primul și cel mai important pas este să scapi de datorii.

Îți poți gestiona mai eficient bugetul și economiile dacă scapi de datorii și nu mai accesezi împrumuturi de orice fel. Or’, datoriile față de bănci sau alți creditori îți poate limita capacitatea de a face investiții sau de a achiziționa active. Analizează-ți datoriile și achită-le, în primul rând, pe cele care au dobânda mai mare. Pentru o situație financiară mai bună, controlează-ți banii și achită-ți datoriile cât mai curând posibil.

2. Minimizează-ți cheltuielile. 

Un pas care, probabil, pe cât de ușor e să îl gândești, pe atât de greu e să îl faci. Fă un calcul la cheltuielile pe care le suporți în fiecare lună și gândește-te cum poți să reduci acea sumă, cât mai mult posibil. Ideal ar fi să obții o sumă mai mică decât venitul tău mediu lunar. Astfel, vei reuși să îți creezi un fond de economii pe care l-ai suplini lunar cu o anumită sumă, fapt care te-ai scăpa de grija facturilor și a altor cheltuieli.

3. Obține o sursă de venit pasiv.

Venitul pasiv este acea sursă pentru care trebuie să depui un efort la început ca să poți culege roade mai târziu. Pentru aceasta, ai nevoie de timp, educație financiară și multă implicare. Poți obține venituri pasive din anumite investiții financiare, cum ar fi dividendele sau câștigurile de capital sau din anumite afaceri în care nu ești implicat în mod activ. La un moment dat s-ar putea chiar să te poți întreține din acest venit, iar asta ar însemna că ești pe calea cea bună spre bunăstarea financiară.

4. Educă-te financiar pentru a-ți atinge obiectivele.

Cu părere de rău, sistemul românesc de educație nu oferă prea mult sprijin acestui domeniu. Conform unor statistici, peste 70% dintre români nu știu cum să își gestioneze eficient banii sau nu au un plan financiar care să le asigure un echilibru dintre venit și cheltuieli. Cheia bunăstării financiare este educația, iar educația înseamnă cărți, cursuri, traininguri, adică tot ce ai nevoie ca să fii bine informat și să te dezvolți financiar.

5. Niciodată nu renunța! 

Bunăstarea ta financiară este produsul capacității tale de a acționa și de a lua decizii. O situație financiară sănătoasă ține de munca pe care o depui, de motivația și de consecvența cu care îți gestionezi banii. Iar cu un plus de ambiție și carte, poți să obții rezultatele pe care ți le dorești.

Mult succes!