Relația dintre părinte și copil este una dintre cele mai importante legături care se pot forma între oameni, aceasta definitivându-se pe tot parcursul vieții prin înțelegere și respect reciproc. Pentru ca relația dintre părinți și copii să fie una reușită și indestructibilă, este nevoie de efort, răbdare și de respectarea anumitor limite care nu trebuiesc depășite.

De la o anumită vârstă, părinții ajung să-și ghideze copiii pe anumite direcții. Iată 5 sfaturi prin care îți spunem și care sunt lucrurile pe care nu ar trebui să-l obligi niciodată pe copilul tău să le facă:

Să spună neadevăruri.

Minciunile, oricât de mărunte ar fi, reprezintă cele mai greșite obiceiuri pe care și le poate forma un om. Nu-l obliga pe copil să mintă ca să-ți fie complice la o situație față de alții. Dacă vrei să eviți să mergi în ospeție, nu îl ruga pe copil să mintă că nu te simți bine. Ori dacă îl înveți să spună minciuni, la un moment dat va ajunge să te mintă și pe tine.

Să pretindă că este ceva ce nu este.

Nu e cazul să-ți obligi copilul să-l facă pe curajosul dacă el este o fire sensibilă și timidă. Acceptă-ți copilul așa cum e, fără să-l pui în situații stresante pentru el. Arată-i toată dragostea și înțelegerea pentru ceea ce este și nu pentru ceea ce vrei tu ca el să fie.

Să prietenească cu copii răutăcioși.

Chiar dacă te înțelegi bine cu amica ta care are un copil de vârsta piciului tău, nu ar trebui să-i faci să se suporte unul pe altul, dacă nu-și doresc lucrul ăsta. Lasă-ți copilul să-și aleagă singur amicii.

Să doarmă singur dacă nu este pregătit.

Există părinți care iau decizii de dragul lor și își obligă copiii să doarmă singuri. Oricât de mare sau mic ar fi, lasă-ți copilul să identifice singur momentul în care va simți că trebuie să devină independent din acest punct de vedere.

Să țină regim alimentar sever.

Din păcate, există părinți care își obligă copiii să nu consume anumite alimente în perioada postului, de exemplu. Medicii și psihologii interzic restricțiile alimentare la copiii de la 0 la 12 ani. „Copilul trece prin etapa de creştere a oaselor, de dezvoltare a musculaturii, de maturare a creierului, iar perioadele de post sunt prea lungi pentru ca el să nu mănânce proteine animale, dat fiind faptul că suntem genetic structuraţi să consumăm proteine animale. Până la pubertate, un copil nu ar trebui să ţină post, mai ales că ouăle, lactatele, brânzeturile aduc în organism calciu, vitamine, fier, proteine de bună calitate şi aminoacizi esenţiali. Exagerările în perioada postului pot duce la nedezvoltarea musculaturii, la carenţe în dezvoltarea glandelor endocrine (tiroidă, hipofiză, glandele sexuale), afectează structura celulei, oasele şi ţesutul conjunctiv“, spune Andreea Moroşanu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

În conchidere, părinții trebuie să fie un exemplu cu care pot să se identifice copiii în propriul său cămin. Analizează-ți, în primul rând, comportamentul tău ca și părinte, comunică mult cu copilul și oferă-i tot sprijinul de care are nevoie, fără a-l obliga să facă lucruri care nu-l influențează pozitiv.