Perioada examenelor și a evaluarilor este cu adevarat stresantă pentru studenți. Mulți se plâng de faptul că, chiar dacă studiază bine pe parcursul anului de învățămând, au rezultate nesatisfăcătoare la examene. Cine nu și-ar dori să aibă capacitatea de a invăța rapid și de a memoriza informația cât mai mult timp? Învățătorii ne predau materiale de studiu, ne învață multe lucruri, însă nu ne învață cum anume să asimilăm materialele de cursuri bine și rapid.

Cel mai important aspect al educației nu constă în dobândirea cunoștințelor, ci în arta de a le asimila și de a le cumula cu ansamblul de cunoștinte pe care le posezi. Atunci cand ai lucruri dificile de învățat, este bine să-ți organizezi gândurile în scris și să le recitesti.

1. Recapitularea este mama învățăturii.

Asta nu înseamnă, însă, că trebuie să repeți 5 ore la rând materialul pe care l-ai învăţat. Încearcă să împărţi cinci ore de recapitulare în cinci zile şi îţi vei eficientiza modalitatea de învăţare.

2. Predă-ți ție însuți materialul.

Pe măsură ce însuşeşti materialul, încearcă să-ţi explici ţie însuţi materialul reformulând textul învăţat sau să-ţi imaginezi că îl explici altcuiva cu cuvintele tale, adică unei persoane care nu cunoaşte deloc subiectul.

3. Fă-ți scheme sau imagini structurate.

Acest lucru îţi va simplifica înţelegerea textelor şi te va ajuta să memorizezi mai bine informaţia. Studiile au arătat că învăţarea pe imagini îmbunătăţeşte cu până la 85% capacitatea de memorare.

4. Fă pauze.

Este necesar să faci pauze o dată pe oră pentru a nu-ţi epuiza creierul şi să respecţi un regim alimentar echilibrat.

5. Testează-ți cunoștintele.

Creierul memorizează informaţii doar atunci când lucrează la ele. Pune-ţi întrebări pe marginea subiectelor învăţate şi găseşte răspunsul la ele. Acest lucru îţi va menţine atenţia şi concentrarea şi te vor face mai activ pe parcursul învăţării.

Tu e părere ai despre aceste tehnici de învăţare?

Mai jos găseşti şi piramida învăţării care te va ajuta să-ţi eficientizezi procesul de învăţare!