Ce om nu și-ar dori să fie considerat mai inteligent?

Tuturor ne place să ne evidențiem prin anumite calități intelectuale, datorită cărora să fim apreciați. Și pentru că învățarea a ajuns cea mai importantă activitate umană, un lucru foarte bun este să învățăm de la oamenii mai deștepți și mai experimentați ca noi. Tot ce trebuie să faci este să-i identifici.

Cum poți identifica o persoană cu adevărat inteligentă și cum o poți diferenția de ceea ce doar vrea să pară?

O perspectivă largă de identificare a unui om inteligent este dată de faptul că poți purta lejer orice conversație cu el, de exemplu, despre scrierile lui Mircea Ileade, despre primele motoare cu aburi sau despre premiera care a avut loc anul acesta la Teatrul Național…Identificând o persoană inteligentă, îți poți dezvolta intelectul și abilitățile.

O persoană inteligentă nu va spune niciodată „Sunt foarte deșteaptă!”, „Sunt foarte frumoasă!”. Or, acesta va fi, mai degrabă, un indicator al stimei scăzute față de sine și al unui orgoliu rănit. O persoană deșteaptă trebuie să-și păstreze modestia, în caz contrar denotă lipsă de inteligență și vrednicie. E ușor să spui că ești super tare deși nu ești, la fel cum e foarte ușor să afirmi că un cutare ciob de sticlă este, de fapt, un cristal.

Oamenii inteligenți duc mereu discuții civilizate. Ei nu vorbesc mult, nu strigă și ascultă bine pe ceilalți după care își expun părerile. Oamenii inteligenți nu mint, nu manipulează și nu amenință pe alții.

Un om înțelept nu își încarcă psihicul cu informații inutile, informații nereale și care îi pot perturba mintea și buna dispoziție. El analizează bine lucrurile și încearcă să găsească legătura cauză-efect între evenimente, fapte și alte lucruri.

Persoana inteligentă nu se lasă ghidată de „turmă”. Părerile sau credințele publicului pot fi, deseori, greșite. Dacă unii recunosc o aberație ca fiind un adevăr, omul înțelept va ști întotdeauna să distingă adevărul de falsitate, să stea pe propria poziție și să-și susțină părerea.

Orgoliul este acea trăsătură de caracter care nu-i lasă pe oameni să accepte sau să ierte până și cele mai mici greșeli. O persoană înțeleaptă va înțelege și își va da seama că este imposibil să fii cea mai bună și prima în toate, și va fi mereu pregătită pentru orice rezultat, chiar și eșec.

O persoană inteligentă nu lasă greşelile trecutului să distrugă prezentul. Cu toții greșim și suferim eșecuri, însă oamenii inteligenți nu se lasă influențați de greșelile din trecut, ci le iau ca pe niște lecții de viață pentru a schimba lucrurile spre bine.

Omul inteligent are abilitatea de a se concentra pe mai multe lucruri simultan. Totodată, el este conștient că lenea, apatia și lipsa de inițiativă sunt incompatibile cu realizările și succesul. Iată de ce, o persoană inteligentă lucrează foarte mult la dezvoltarea sa personală, pentru a deveni, în cele din urmă, ceea ce și-a dorit mereu.

Oamenii cu înţelepciune transformă. Ei nu fug de ceva, ei transformă un lucru negativ într-unul pozitiv. Ei îşi asumă transformarea prin propriile lor forţe. (Alexandru Pleșea)

Tu ce părere ai? Ești de acord?
Adaugă un comentariu