Societatea din care facem parte are o tendință tot mai pronunțată în folosirea electronicelor: a calculatoarelor, telefoanelor mobile, tabletelor, consolelor etc. În prezent, aproape orice acțiune poate fi intermediată electronic: aceleași cumpărături, programări la medic, comunicare sau relații de cuplu.

S-ar părea că utilizarea electronicelor reprezintă o comoditate și chiar un mod de a petrece frumos timpul. Dar nu este chiar așa. Din cauza noilor tehnologii, oameni devin dependenți și chiar depresivi sau anxioși.

Studiile arată că oamenii care petrec mult timp pe calculator sau pe telefon sunt predispuși depresiei. Utilizarea excesivă a calculatorului, telefonului mobil conectate la internet provoacă atât dependență, cât și dereglări de somn care cresc cazurile de boli mintale în cazul tinerilor. Fiecare oră nedormită crește riscul de îmbolnăviri cu 15%, spun cercetătorii americani.

Jocurile pe calculator

Dependența de jocuri pe calculator poate fi inclusă în lista problemelor de sănătate mintală. Organizaţia Mondială a Sănătăţii ar putea include această dependență în categoria ”tulburărilor mintale, comportamentale şi de neurodezvoltare”. Pentru a justifica diagnosticul acestei afecţiuni o persoană trebuie să manifeste o ”tulburare de control asupra jocului”, să acorde ”o prioritate ridicată jocului până la nivelul la care acesta să prevaleze asupra altor interese şi activităţi de zi cu zi” şi să continue să se joace ”în ciuda apariţiei consecinţelor negative”, afirmă specialiștii.

Internetul

Nu există o altă sursă care să ne ofere atât de multe informații, cunoștințe, divertisment sau știri ca internetul. În același timp, această rețea ne face creierul dependent și suprasolicitat de volumul de informații. Când există un flux constant de informații, creierul încearcă să se adapteze, să le filtreze și să le proceseze. Din cauza faptului că creierul se obișnuiește să fie suprasolicitat, începem să căutăm lucruri tot mai noi și mai interesante, lucruri pe care nu le cunoaștem și nu le-am mai văzut.

Internetul, pe cât este de tentant, pe atât de periculos, pentru că creierul devine obișnuit să îl utilizeze până când devine dependent, iar în absenţa utilizării electronicelor omul se simte frustrat, nervos, agresiv și anxios. Studiile efectuate în domeniu arată că dependenţa de telefon sau calculator provoacă dereglări la nivel neurologic şi vegetativ, iar cei dependenți ajung să sufere de tulburări de comportament, de alimentaţie, somn, și chiar tulburări sexuale.

Insomniile cauzate de utilizarea internetului duc la dezvoltarea ulterioară a depresiei și anxietății. Nicolae Glozier, profesor la Universitatea din Sydney, afirmă că majoritatea pacienților săi este pasionată de rețelele de socializare. Utilizatorii stau on-line pana la 1-2 noaptea, dar sunt nevoiți să se trezească la 7 dimineața. În prezent, profesorul este în cercetarea unor metode pentru a corecta programul de somn al pacienților și pentru a le ameliora starea mintală.

Tratament și soluții

Glozier afirmă că tratamentul dependenţei de electronice este asociat cu tratamentul medicamentos pentru anxietate și depresie, dar şi cu psihoterapie individuală sau de familie. Persoanele apropiate, în acest caz, sunt foarte importante în recuperarea în astfel de cazuri, prin acordare de înțelegere, sprijin și creare de condiții care să ajute persoana dependentă să fie motivată și să recapete contactul cu realitatea.

Dincolo de un tratament, cei dependenți de electronice pot aplica metode mai simple pentru a ajunge la o relație mai sănătoasă cu gadget-urile sale, cum ar fi: plimbările în aer liber fără telefon, neutilizarea telefonului din dormitor, deconectarea notificărilor pe telefon etc.