„Am decis: nu mai vreau să plec înafară. Vreau să fiu antreprenor în țara mea! „

Ideea de a deveni antreprenor îi preocupă pe mulți oameni care vor să se dezvolte la ei acasă. Antreprenoriatul pare o activitate atractivă, bănoasă, care oferă un program flexibil de muncă și dezvoltarea propriilor idei. Să fii antreprenor înseamnă să fii propriul tău șef, să fii stăpân pe afacerea fa și pe banii tăi.

Pe de altă parte, antreprenoriariatul nu este o activitate tocmai ușoară, or aceasta solicita nu doar implicare intelectuală și financiară, dar și multe riscuri.

Iată care sunt lucrurile la care ar trebui să te aștepți înainte să devii antreprenor:

1. Antreprenoriatul nu îți garantează succesul. Vei întâmpina dificultăți, te vezi lovi de eșec și dacă nu vei ști să te ridici și să îți asumi responsabilități, nu vei reuși să îți consolidezi afacerea.

2. Nici un angajat sau partener nu va ști să aibă grijă de afacerea ta așa cum vei ști tu să o faci. Va trebui să fii responsabil, să iei decizii pe cont propriu și să îți îndeplinești planurile cu orice preț.

3. Va trebui să iei decizii deloc ușoare cum ar fi, renunțarea la un angajat sau la un partener, în condițiile în care lucrurile nu merg așa cum ai planificat.

4. Va trebui să ai și un pic de noroc. Amintește-ți că îți poți crea propriul noroc muncind foarte mult și dedicându-te activității de care ești pasionat.

5. Va trebui să lucrezi nopți lungi, să lucrezi în weekenduri și să faci față lucrurilor în zilele în care ești extrem de obosit.

6. Va trebui să îți planifici impecabil finanțele: să achiți impozitele la timp, să achiți salariile și uneori să apelezi la împrumuturi dacă situația o va impune.

7. Va trebui să înfrunți haterii, adică acei oameni invidioși care nu au reușit să ajungă la nivelul tău și vor încerca probabil să îți saboteze afacerea. Va trebui să îi ignori și să mergi înainte.

8. Vei avea perioade în care vei dori să renunți și să te întorci la o funcție de angajat la o firmă, din cauza oboselii și a unor dezamăgiri, probabil. Dar sunt perioade normale pentru orice antreprenor, care vor trebui depășite cu mult curaj.

9. Uneori oamenii vor crede că ai luat-o razna din cauza riscurilor la care te supui. În aceste momente va fi important să treci peste ceea ce zic alții și să știi să-ți păstrezi sănătatea și familia.

10. Indiferent de nivelul tău de succes, vor exista oameni care te vor umili sau îți vor întoarce spatele, preferând să-i aprecieze pe concurenți.

Antreprenoriatul e ca o călătorie în care pleci având un scop precis, neștiind ce obstacole te așteaptă. Dacă ești un om cu inițiativă, ai pricepere și curaj și ești gata să investești timp, bani și energie într-un proiect, pășește cu încredere pe acest drum și devino stăpânul propriului tău destin. Baftă!