Sunătoarea (“hypericum perforatum”) este o plantă erbacee ce crește în zona de câmpie și în cea deluroasă. Această floare este, practic, nelipsită din grădinile oamenilor din aceste zone. Sunătoarea se dezvoltă ca o plantă perenă, cu dimensiuni medii de 25-30 cm. Florile de un galben superb sunt recoltate în lunile de vară, în timpul zilei, și se lasă la uscat toată după amiază la umbră, pentru ca lumina soarelui să nu le înroșească.

Sunătoarea este cunoscută prin proprietățile sale terapeutice. Încă din antichitate, ceaiul de sunătoare era folosit pentru a combate febra, pentru a trata rănile sau arsurile ușoare. În timp, fitoterapeuții și farmaciștii au descoperit că sunătoarea are și proprietăți antivirale și antibacteriene.

Astfel, cura cu infuzie de sunătoare este recomandată în tratarea afecţiunilor sistemului nervos, digestiv, cardiac și hepatic. Egiptenii și grecii antici foloseau această plantă pentru vindecarea afecțiunilor cardiovasculare şi biliare, dar și pentru crearea unui ambient pentru un somn relaxant și liniștit.

Pe parcursul studiilor acestei plante miraculoase, au fost descoperiți circa 17 compuși benefici pentru organism, printre care acidul valerianic, rutina, saponinele, galactoza, colină, hiperina, hipericina, uleiul volatil și altele. Datorită compușilor săi, sunătoarea este folosită și în industria cosmetică.

Florile de sunătoare, preparate sub formă de unguente, uleiuri și ceaiuri, au acțiune antiseptică şi astringentă, fiind folosite în răni uşoare, superficiale, în arsuri sau gingivite. Sunătoarea  este şi antiinflamatoare şi colagoga, adică ajută la eliminarea bilei în duoden. Mai mult, întrebuințarea ceaiului împiedica degenerarea celulelor ficatului și calmează durerile stomacale.

Sunătoarea este și o plantă antivirala puternică, acţionând direct asupra germenilor patogeni. Ceaiul de sunătoare este foarte eficient în drenajul ficatului și regenerarea celulelor acestuia. Mai mult, hipericina şi hiperforina ce se conține în această plantă, atacă virușii care produc hepatita de tip B şi C.

Vom enumera, pe scurt, câteva din beneficiile infuziei de sunătoare:

  • Benefic împotriva stresului și a insomniei

S-a demonstrat că ceaiul de sunătoare are efect antidepresiv, ameliorând simptomele afecțiunilor nervoase, a stărilor de depresie și anxietate. Ceaiul de sunătoare are efect relaxant asupra psihicului și combate insomnia, dacă este consumat înainte de somn.

  • Foarte bun în atenuarea durerilor și disfuncțiilor stomacale

Ceaiul de sunătoare contribuie la funcţionarea normală a sistemului digestiv. Acesta protejează mucoasa stomacului și stimulează activitatea și eliminarea bilei în duoden. Dacă ai dureri de burtă, bea ceai călduț de sunătoare de 3 ori pe zi.

  • Eficient în tratarea depresiei şi anxietății

Oamenii de știință au demonstrat că ceaiul de sunătoare este, practic, la fel de eficient ca preparatele antidepresive în cazul unor forme ușoare de depresie sau anxietate. Totuși acesta rămâne a fi doar un remediu tradițional și nu ar trebui să înlocuiască tratamentul prescris de medic, după caz. Totodată, tratamentul cu sunătoare nu trebuie să fie luat în paralel cu medicamentele antidepresive.

Contraindicații:

Ceaiul din sunătoare nu este întotdeauna benefic pentru femeile însărcinate sau cele care alăptează. Acesta poate fi consumat numai după consultarea medicului specialist. Infuzia de sunătoare nu este recomandată nici copiilor sub 6 ani.