Încărunțirea părului este un proces inevitabil odată cu înaintarea în vârstă. Însă, există cazuri când persoanele albesc și înainte de a împlini vârsta de 25 de ani. Acest fenomen poartă denumirea de „albire prematură” care, de multe ori, denotă semnul existenței unor afecțiuni în organism.
De exemplu, carența de cupru în organism influențează în mod negativ producția de melanină, acel pigment care conferă culoare părului. O altă cauză a albirii premature ar fi stresul, care duce la epuizarea rezervelor de vitamina B (o vitamină indispensabilă pentru un păr sănătos).
Mulți oameni pot albi în urma unui șoc puternic. Acest fenomen se explică prin descărcarea de adrenalină în circulația sanguină, care ajunge la nivelul vaselor de sânge ce iriga firul de păr. Vasele sunt contractate, oprind hrănirea părului.
Razele UV, poluarea, fumul de țigară și factorii chimici, cum ar fi vopsirea frecventă a părului, afectează foliculii firelor de păr, conducând într-un fel sau altul, la încărunțirea prematură a părului.
Albirea prematură a părului se poate instala şi din alte motive, cum ar fi bolile genetice sau cele autoimune. De exemplu, Vitiligo este boala ce se caracterizează prin apariția unor pete albe pe piele. Albirea părului sau depigmentarea părului facial poate fi, de asemenea, un semn al acestei boli autoimune.
De asemenea, un studiu publicat în 2008 făcea legătura între anormalități apărute în cazul părului și disfuncția tiroidiană.
Cum poți preîntâmpina albirea prematură a părului:
Am menționat că albirea prematură a părului se produce din cauze multiple, adesea pe fondul privării scalpului de substanţe nutritive, elemente ce ar putea menţine o producţie corespunzătoare de melanină. De aceea, pentru a avea un păr sănătos, care să-și păstreze culoarea până la vârsta senectuții, se recomandă adoptarea unei diete sănătoase, bogate în nutrienți, în special în vitamina B.
De asemenea, părul trebuie îngrijit frecvent și delicat, iar pentru a menține sănătatea foliculilor de păr se recomandă masarea scalpului pentru a-i permite oxigenului să pătrundă în țesut. Poți practica acest lucru acasă, în poziție culcată, poziționând creștetul capului mai jos decât toracele pentru a facilita şi irigarea cu sânge a scalpului.
Comenteaza