Ne-am gândit să abordăm acest subiect în contextul situației de pandemie, care a venit să schimbe viețile multor oameni. Mulți se plâng de “viața în autoizolare”. Se plâng că s-au săturat de certuri cu soțiile/soții, că nu se înțeleg și, chiar dacă locuiesc sub același acoperiș, nu se mai recunosc în comportament. 

„Ne cunoaștem de ani de zile, dar nu-l mai recunosc! Parcă este alt om. Devine foarte nervos, agitat și nu vrea să facă nimic. Nu mă ajută cu nimic la treburile casnice, acum – când avem atâta timp la dispoziție! Nu prea interacționează nici cu copiii, iar când se implică, pare că o face forțat de împrejurări. Asta mă copleșește, îmi provoacă angoase și stres, și nu mai înțeleg de ce se întâmplă toate astea.”  – Elena din Dolj – una din femeile care a intrat în psihoterapie din cauza stării provocate de autoizolare, și nu este unica.  

Să le luăm pe rând. Ce înseamnă autoizolare în contextul pandemiei? PANDEMIE – un cuvânt pe care nu îl rostim fără griji. Pe măsură ce datele statistice ale organizațiilor sănătății cresc, frica de pandemie devine tot mai mare, pentru că este vorba despre un patogen care cauzează infecții la nivel global, iar asta înseamnă că nu ai unde să te ascunzi de acest virus. Poți să ai averi, putere – tot nu scapi de el în condițiile în care nu respecți autoizolarea. Ordonanțe militare, emise una după alta. Scenarii negative, panică, probleme și stres la nivel psihologic. Brusc, ți se schimbă viața. Nu mai poți merge la munca de bază, nu-ți mai poți achita datoriile. Rămâi fără surse de existență financiară. Ești obligat să stai acasă și poți ieși doar cu mici excepții. Poliție pe străzi, amenzi, teroare! Consternare. Nedumerire pentru cei care s-au obișnuit să muncească prin socializare și interacțiune și cărora munca le aducea o satisfacție enormă. Stupefiați de situație, oamenii nu știu cum să reacționeze și asta inclusiv din cauza că nu au fost învățați să se adapteze la situații de criză. 

Cum facem față autoizolării pentru a nu cădea pradă stărilor depresive și gândurilor distructive?

Care e soluția? Unde este butonul de ieșire?  Ce fac părinții care sunt obligați să stea izolați în casă cu copiii? Ce fac femeile, mamele care nu sunt ajutate? 

O primă opțiune ar fi să conștientizezi că autoizolarea nu este doar pentru tine, ci pentru toată lumea. Acceptă situația și încearcă să culegi beneficii din ea. Cu siguranță, ai un șir de cărți pe care le-ai reprogramat pentru citire. „Le voi citi când voi avea timp liber.” Ei bine, acum este momentul!

Altă opțiune este să revii la un vechi hobby pentru care nu aveai timp. Redescoperă artistul din tine, meșterul sau bucătarul care era pitit în sufletul tău, mereu ocupat cu munca. Chiar și cei mai duri, influenți și puternici oameni au descoperit în personalitatea lor pictura, muzica, arta. Alții pot reveni la instrumentele muzicale studiate în tinerețe sau copilărie. Unii își pot descoperi talentele culinare, iar alții inventivitatea în activitățile cu copiii. 

Nu irosi toate activitățile cu copiii din prima zi de autoizolare. Fă-ți un program zilnic și include câte două activități pe zi, altfel riști ca a doua sau a treia zi să nu mai ai idei și atunci va începe marea plictiseala, ceartă și neînțelegere.

Ca sugestie –  poți să discuți toate situațiile incomodante sau copleșitoare cu partenerul/partenera. Este recomandat să o faci tocmai pentru a nu crea tensiune în familie, or’ asta se va răsfrânge cu desăvârșire asupra relaței de cuplu și asupra copiilor. Dacă partenerul este inteligent, constructiv și înțelegător, te va susține și veți deveni unul pentru altul consilieri emoționali – un avantaj enorm, de altfel.

Nu te lăsa pradă gândurilor distructive și nu crede că aici se termină lumea. Este timpul să-ți faci un plan de cheltuieli raționale și să vezi unde poți face economii. Aceasta te poate ajuta și pe viitor, după ieșirea din autoizolare și carantină. Cu alte cuvinte, te poți educa financiar. 

Ai grijă de regimul alimentar. Străduie-te să te alimentezi conform unui regim. Dacă stai acasă, nu înseamnă că trebuie să înfuleci toată ziua. Multe femei petrec o bună parte a zilei în bucătărie, încercând astfel să-și ocupe timpul liber. Gătesc mult, mănâncă mult. Ai grijă și de silueta ta pentru a evita kilogramele în plus.

Nu urmări știrile fake care te fac să te simți și mai rău. Urmărește un canal sau două de știri care știi că sunt sigure.

Înțelege că aceste zile de autoizolare sunt parte din viața ta. Tu ești dirijorul vieții tale și nimeni nu o poate domina negativ. Suntem stăpânii propriilor gânduri și tot noi ne gestionăm emoțiile astfel, încât acestea să ne influențeze pe toată durata vieții. 

Ai grijă de tine, de sănătatea ta și a celor dragi ție!