Toți, într-o anumită măsură, suntem consumatori de produse congelate. Fiind o alternativă mult mai sănătoasă şi mai ieftină decât produsele importate, nutriționiștii recomandă înghețarea ca modalitate optimă de păstrare a alimentelor pe termen lung. Prin congelarea acestora, se păstrează o mare parte din conținutul de vitamine și nutrienți necesari pentru buna funcționare a organismului nostru. Așadar, puteți profita din plin de proprietățile ce se regăsesc în fructe și legume chiar și iarna.
Ce se poate congela pentru iarnă? Aproape totul! Stocurile de legume, fructe, verdețuri, congelate în mod corespunzător, vor economisi semnificativ bugetul familiei tale și te vor motiva să încerci cele mai eficiente trucuri pentru o păstrare adecvată și calitativă a acestor produse.
Avantajele congelării:
- se menţine pentru un timp mai îndelungat (aproximativ 6 luni-1an) atât calitatea alimentelor, cât și o bună parte din substanțele nutritive ce le conține;
- majoritatea produselor își păstrează culoarea, textura și savoarea naturală;
- este o procedură simplă, care poate fi făcută şi de către cei cu mai puţină experienţă în bucătărie;
- scade riscul deteriorării în timpul transportării;
- timpul destinat pregătirii produselor pentru congelare este minim.
Dezavantajele congelării:
- în urma înghețării, unele alimente își vor schimba consistența.
De ce avem nevoie pentru depozitarea alimentelor:
- caserole de diferite dimensiuni;
- pungi de plastic cu sau fără închidere tip fermoar;
- etichete adezive pe care să scrieţi conţinutul exact al fiecărui pachet;
Dacă nu aveți la îndemână etichete, puteți folosi un marker.
Condiții necesare pentru congelarea fructelor și legumelor :
- una dintre condițiile de bază este ca fructele, legumele și zarzavaturile selectate pentru congelare să fie proaspete și sănătoase;
- pentru a nu se pierde atât savoarea cât și vitaminele sau mineralele din legume și fructe, termenul de valabilitate nu trebuie să depășească 8-12 luni (până la sezonul următor);
- pentru a evita degradarea chimică a fructelor și legumelor, acestea trebuie congelate cât mai curând după recoltare;
- temperatura optimă: – 20 de grade;
- deși sunt mai costisitoare decât pungile obișnuite, pungile cu vacuum sunt mai rezistente, iar alimentele înghețate se vor păstra mai mult.
În funcție de dimensiunea produselor și spațiul de depozitare pe care îl aveți, legumele și fructele pot fi congelate:
- întregi;
- porționate;
- uscate, opărite;
- în combinație: proaspete și opărite (amestecuri vegetale, produse semifabricate).
Congelarea fructelor:
- pentru a contracara efectul enzimelor, se recomandă spălarea fructelor cu o soluție de oțet diluat și apă sau stropirea acestora cu zeamă de lămâie. După ce au fost spălate bine de impurități, fructele pregătite pentru a fi înghețate se usucă cu un prosop absorbant pentru a elimina surplusul de lichid.
- pepenele galben, prunele, caisele, perele sau piersicile, se vor tăia în cubuleţe (după ce mai intâi s-au scos sâmburii) şi se vor plasa în pungi sau caserole, apoi se vor depozita în congelator. Fructele de pădure – afinele, murele, zmeura, întrucât au dimensiuni reduse, se vor pune în congelator întregi.
- dacă vreți să congelați felii de fructe, pune hârtie pentru copt pe o tavă și așează într-un strat feliile, așa încât să nu se lipească între ele. Pune tava în congelator pentru 2-3 ore, apoi, transferă-le într-o pungă pentru congelare. Înainte de sigilare, nu uitați să scoate-ți aerul.
Congelarea legumelor:
Lista legumelor ce pot fi congelate: fasole, broccoli, dovleac, conopidă, dovlecei, varză, ardei dulci, castraveți, roșii, porumb, mazăre verde, vânătă, ciuperci.
- pentru majoritatea legumelor (dovlecei, varză, vinete, fasole, mazăre verde, porumb etc), este indicată blanșarea (opărirea pentru 1-2 minute) înainte de congelare. În acest fel, acțiunea enzimelor va fi stopată, iar culoarea – păstrată.
- după blanșare, legumele se vor trece printr-un jet de apă rece ori se vor ține în apă cu gheață până se vor răci complet. Apoi, cu ajutorul șervețelelor de hârtie se vor șterge bine ca să fie uscate în totalitate.
- fie întregi sau porționate, legumele vor fi transferate în recipiente închise ermetic sau în pungi vidate, în acest mod, contactul cu aerul și fluctuațiile de temperatură vor fi limitate.
- țelina (rădăcina și frunzele), cartofii noi, roșiile întregi – pot fi înghețate, însă, odată cu decongelarea lor, își vor modifica textura, iar multe dintre proprietăți se vor pierde. Roșiile se congelează cel mai bine sub formă de piure sau suc de roșii.
Nu puteți îngheța: napii, ridichea, salata verde, cresonul – întrucât, au un conținut ridicat de apă.
Vă dorim inspirație în alegerea celor mai bune metode pentru congelarea alimentelor, astfel încât, să vă puteți bucura de un mix de arome și gusturi de vară în toate lunile anului.