Este cu mult mai ușor să îl faci pe un copil fericit, decât pe un adult, pentru că sentimentul de fericire în viziunea copilului nu depinde de nici o condiție. Pentru ca să crești un copil fericit, este important să respecți niște reguli:

Controlează-ți emoțiile.

Dacă nu ai o dispoziție bună sau ești în stres, nu-ți descărca nervii pe copii. Mai bine mergi în altă cameră ca să te calmezi. Orice ar face copilul tău, nu trebuie să îl pedepsești  dur, pentru că este doar un copil care nu se face vinovat de starea ta pe moment.

Dacă nu-ți place ce primești, schimbă ceea ce oferi.

Altfel spus, încearcă să urmărești cum comportamentul tău influențează faptele copilului. S-ar putea ca modul în care îi oferi sau nu afecțiune, sa îi influențeze comportamentul față de tine.

Dă-i șansa să fie mai independent.

Este important să nu iei decizii mai mereu în locul copilului. Oferă-i oportunitatea de a-și alege singur lucrurile pe care-i place să le facă. Astfel, copilul se va simți ceva mai ”adult” și se va simți mai responsabil pentru alegerile făcute.

Aveţi grijă de voi.

Nu uita de regula de la bordul unui avion cu pasageri: „Mai întâi îmbracă tu masca de oxigen, apoi – copilului”. Numai prin exemple bune poţi educa în copil simţul binelui şi al recunoştinţei.

Nu da vina pe copil pentru ignoranţă.

Vorbele cum ar fi: „Eu am muncit pentru tine toată viața!”, „Am sacrificat totul pentru tine!” trebuie să fie date uitării. Altfel, îi vei face pe copil să se simtă dator pentru tot ceea ce ai făcut pentru el, deși el nu te-a rugat să faci ceva. Ține de obligația și responsabilitatea ta ca părinte să-i oferi copilului tot ce are nevoie, fără să îi reproșezi aceste lucruri.

Nu-i arăta copilului grijile pe care le ai.

Nu-l împiedica să se supere sau să mai strige uneori, ci lasă-l să-și descarce emoțiile. Altfel, mai târziu ar putea suferi de probleme emoționale grave.

Nu-l face să devină frustrat și nu-l critica, deoarece acest lucru duce la subestimare și neîncredere în sine. Nici nu-l lăuda prea des, pentru că laudele îi pot crea dependența de a fi mereu susținut.

Spune-i zilnic cât de mult îl iubești.

Un copil trebuie să se simtă iubit, protejat și important în viața ta. Îmbrățișează-l de cel puțin 8 ori pe zi.

Fiți sinceri cu copii, aveţi grijă de ei, fiţi răbdători și înțelegători. Oferiți-le tot ce e mai bun, astfel nu veţi avea niciodată replici din partea lor atunci când vor fi adulți.

Ți-a plăcut articolul? Urmărește-ne și pe pagina de facebook!
Adaugă un comentariu