În limba română, se vorbește adesea greșit. Adică, se folosesc sintagme sau expresii incorecte, fiind percepute ca fiind corecte. Sunt des întâlnite pleonasmele prin folosirea unor cuvinte în plus, dar și alte erori gramaticale. Iată câteva dintre cele mai frecvente greșeli întâlnite în gramatică și comunicare în limba română:

“Nu sunt total de acord cu tine!” – greșit.

Corect este Nu sunt de acord cu tine!” sau “Nu sunt în totalitate de acord cu tine!”

“Am vise grandioase” – expresie greșită.

Corect este: Am visuri grandioase. Precizăm că visele sunt imaginile și procesele psihice care survin în timpul somnului, iar idealurile la care sperăm sunt visuri. Așadar, nu trebuie să confundăm aceste sensuri.

Îmi cer scuze” – greșit.

Folosind expresia „îmi cer scuze” înseamnă că îţi ceri singur scuze. În momentul în care te adresezi unei altei persoane, ar trebui să spui Îţi cer scuze” sau Îți prezint scuze”.  Normele de politeţe ne sugerează faptul că scuzele ar trebui să fie prezentate, şi nu cerute.

“Am luat la cunoştinţă” – formulare greșită.

Corect este “Am luat cunoştinţă (de ceva)”.

“Te-aș ruga să iai ceva din magazin.”

– în acest caz, este greșită conjugarea verbului la persoana a doua singular. Corect este să iei. Eu iau, tu iei, el/ele iau.

“Să crești mare!”

În acesc caz, vorbim de un pleonasm. Este firesc faptul că omul când crește, se face mare. Nu-i așa?  La o adică, poți spune “Să crești sănătos!”

“Părerea mea personală este” – greșit!

Din nou, vorbim de un pleonasm. Este evient că este părerea ta este personală, deci poți să nu mai specifici acest lucru. Corect este “Părerea mea este…”.

“În această perioadă sunt mai muți viruși.”

Pluralul corect este virusuri. Confuzia vine de la faptul că există şi pluralul viruşi, dar acesta se referă la virusul informatic. Asta înseamnă că ambele forme sunt corecte, dar au altă semnificație. “În această perioadă sunt mai multe virusuri.” este corect.

“Eu vroiam să mă mărit.” – greșit!

Corect este “Eu voiam să mă mărit.”

“Nu se merită să-ți cheltuiești banii!” – greșit.

Corect este “Nu merită să-ți cheltuiești banii!”

O altă observație: atunci când vor să evite o cacofonie, mulți folosesc conjuncția “și” ca o intercalare care salvează, oarecum, comunicarea. De exemplu “Ca colaborator, nu sunt de acord u acest proiect.” În acesc caz, mulți intervin cu conjuncția și, formând fraza:

“Ca și colaborator, nu sunt de acord u acest proiect.”

Ei bine, asta nu e cea mai fericită variantă de exprimare! Ai putea formula propoziția și altfel, de exemplu: “În calitate de colaborator, nu sunt de acord cu acest proiect.”

Să vorbim corect românește!