S-a constat că aproximativ o jumătate de oră de mers pe jos în mod zilnic, face face minuni pentru corpul nostru. Acest lucru menține sănătatea fizică și mentală la orice vârstă, spun medicii. Mersul pe jos are mai multe avantaje, cum ar fi accesibilitatea pentru fiecare din noi (nu costă nimic) și lipsa necesității unei experiențe în sport.
Dacă mergi pe jos zilnic, ești foarte puțin probabil să fii supus riscului de boli cardio-vasculare, atacuri cerebrale, diabet și alte afecțiuni.
Mersul pe jos fortifică activitatea inimii
Cercetătorii afirmă că, atât femeile, cât și bărbații pensionari care merg pe jos minim 3 km pe zi, au un risc mai redus de apariţie a atacului de cord. Acest exercițiu fortifică tonusul inimii și crește forța de contracție a muşchiului cardiac. Inima devine mai puternică prin bătăi mai viguroase.
Mersul pe jos previne diabetul sau ameliorează simptomele acestuia.
Mersul zilnic pe jos contribuie la eliberarea nivelului de zahăr din sânge. Prin mișcare și nu prin diete drastice, diabeticii pot pierde din greutatea corporală, iar acest lucru reprezintă cea mai bună modalitate de a preveni diabetul şi de a trata simptomele acestuia. Specialiştii spun că cei care merg pe jos timp de 150 minute săptămânal, pot reduce cu până la 58% riscul declanşării diabetului zaharat de tip 2.
Mersul pe jos este benefic pentru sistemul nervos.
Cei care merg pe jos 30 de minute pe zi timp de 12 săptămâni, vor manifesta cu până la 50% mai puţine simptome de depresie. Mai mult, mersul pe jos îmbunătățește funcţia cognitivă și memoria, iar în timpul plimbărilor, gândurile devin mai clare și omul capătă o senzație de calm și linişte.
Ajută la slăbit și la modelarea siluetei.
Pentru o siluetă de invidiat, nu este neapărat să mergi la sala de forță sau să ții un regim alimentar drastic. Fă-ţi un obicei de a merge pe jos zilnic, în aer liber. Astfel, vei elimina surplusul de grăsimi și îți vei tonifia mușchii în zona coapselor și a abdomenului. Cercetătorii americani ne asigura că mergând 1 km arzi circa 65 kcal, iar la 5 km astfel parcurşi, arzi 300 kcal.
Mersul pe jos este bun pentru oase.
Studiile arată că femeile cu vârsta de peste 50 de ani care obişnuiesc să meargă pe jos cel puțin un kilometru şi jumătate în fiecare zi, se bucură de o densitate osoasă mai mare, fiind mult mai puţin expuse riscului osteoporozei decât femeile care duc o viaţă sedentară.
Mersul pe jos crește imunitatea.
Tabietul de a face zilnic mişcare poate fi considerat cel mai bun medicament pentru fortificarea sistemului imunitar care protejează organismul de numeroase boli.
Oferă energie și bună dispoziție.
Exercițiile în aer liber ameliorează circulaţia venoasă și asigură o bună oxigenare a creierului. Acest lucru oferă organismului energie și alungă gândurile negative. Plimbările în ritm alert pot avea un efect bun asupra persoanelor ce suferă de depresie, arată un studiu realizat de cercetătorii scoţieni.
conteaza si ce mananci!