Mulți consideră că școala și alte instituții educaționale sunt cele care au cea mai mare influență asupra educației copilului. Dascălii, însă, sunt de părerea că cel mai important rol în educația copilului îl au părinții, încă din primii ani de viață.

Prin cei 7 ani de acasă, părinții sunt cei care își învață copiii în primul rând ce este respectul de sine și față de ceilalți, iar mai apoi, valori precum bunătatea, curajul, onestitatea, răbdarea, sârguința. Pentru ca să avem o societate frumoasă, care să funcționeze în parametri normali, trebuie să ne asumăm, ca părinți, rolul principal în educarea copiilor, ca mai apoi școala să continue să le dezvolte acele valori preluate de acasă.

Să luăm ca exemplu normele de conduită: acestea se învață încă din primii ani, acasă, într-un mediu în care copilul trebuie să deprindă reguli de bună purtare, cel mai adesea prin imitare decât printr-un comportament conştient, iar vârsta primilor ani este esenţială în achiziţia normelor unui comportament social corect. Şcoala şi alte instituții nu pot ulterior decât să consolideze normele deja deprinse din familie.

Poate că unii se vor indigna că toată responsabilitatea este aruncată pe umerii părinților în ceea ce privește bună-creșterea. Însă, noi părinții suntem primii și cei mai importanți oameni care îi oferă copilului baza educației. Anume în 7 ani de acasă copilul învață ce înseamnă salutul, comportamentul în public, comportamentul cu prietenii, bunele maniere, recunoașterea greșelilor și toleranța.

Vorbindu-i copilului cât mai mult, folosind cuvinte și expresii adaptate vârstei lui pentru a-l ajuta să înțeleagă anumite lucruri sau fenomene, citindu-i și obișnuindu-l cu lectura,  ascultând muzică clasică, mergând cu el teatru, ascultându-i problemele și oferindu-i multă atenție și iubire, îi asigurăm copilului un mediu armonios de dezvoltare și un viitor frumos.

Când te gândești să investești bani în educația copilului, investește mai întâi timp în relația ta cu copilul, pentru a-i transmite valori care îi vor servi pe durata întregii vieți.

Paula