Mulți fumători care vor să se lase de acest viciu găsesc alternative în țigările electronice. Însă, un nou studiu prezentat la conferința anuală a unei societăți americane cu profil de sănătate toracică, ne deschide ochii asupra influenței substanțelor chimice folosite pentru a conferi gustului lichidului din țigările electronice.
Există încă multe dezbateri în ceea ce privește pericolele fumatului cu țigări electronice. S-ar părea că acestea ar putea face parte din categoriile de produse care îi ajută pe fumători să se lase de fumat, însă țigările electronice nu sunt licenţiate în acest sens de niciun organism din domeniul sănătăţii. Un motiv pentru care acest produs nu poate fi considerat sigur pentru sănătate este că nicotina folosită pentru aceste ţigări poate fi fatală.
Cercetătorii americani au atras atenția asupra cinnamaldehidei, un compus folosit pentru a simula gustul și mirosul de scorțișoară. Acest compus afectează canalele respiratorii și mai ales celulele care se fac parte din țesuturile care ajută la curățarea mucusului din canalele pulmonare.
Experimentele făcute de cercetători au demonstrat că lichidul și vaporii care conțin cinnamaldehida deteriorează celulele pulmonare chiar după o oră de la fumat. Șoarecii folosiți în experimente și expuși la vapori timp de două săptămâni, au inspirat vapori de nicotina echivalenți a zece ani de folosire a țigării electronice pentru un om. Astfel, cercetătorii au depistat efecte negative în ADN-ul celulelor plămânilor, vezicii urinare și inimii animalelor.
Vaporii din țigările electronice pot slăbi organismul și îl pot face mai vulnerabil la boli pulmonare cronice și la infecții. Cu alte cuvinte, rezultatul fumatului cu țigara electronică este același cu cel al unei țigări obișnuite.
Bineînțeles, cercetările nu au luat sfârșit. Însă rezultatele cercetărilor ar trebui să îi îngrijoreze pe cei care folosesc țigările electronice. „Deși țigările electronice conțin mai puține substanțe cancerigene decât țigările clasice, folosirea lor ar putea prezenta un risc mai mare de a contracta o boală pulmonară sau de vezică precum și de dezvoltare de boli cardiace”, a spus profesorul Moon-Shong Tang, care a condus studiul.
Comenteaza