Sănătatea ochilor poate fi asigurată atunci când se înlătură orice pericol care îi amenință.
În prezent, tehnologia medicală modernă permite tratarea oricăror probleme legate de vedere. Însă este bine să întreținem sănătatea ochilor ca să evităm orice complicații ale vederii pe viitor. Iată care sunt principalele recomandări ale oftalmologilor la acest subiect:
Clipește mai des.
Privitul îndelungat la ecran micșorează numărul de clipiri. Acesta este un dezavantaj major pentru ochi, deoarece clipirea formează o barieră de protecție lacrimală care împiedică pătrunderea infecțiilor și înlătură celulele moarte. Un ochi uscat cu o retină deshidratată nu va fi niciodată sănătos. Oftalmologii ne recomandă să ne îndepărtăm din fața calculatorului la fiecare 20 de minute.
Folosește picături hidratante.
Se poate întâmpla ca la tratarea alergiilor oculare ochiul să se deshidrateze din cauza medicamentelor. De aceea, dată cu tratamentul antialergic este bine s folosim picături hidratante pentru a preveni sindromul ochiului uscat.
Nu te uita la ecrane cu lumina stinsă.
Atunci când stai prin întuneric la televizor, calculator, tabletă sau telefon, radiațiile dăunătoare care vin din spectrul albastru, ating efectul maxim. Stai cu lumina aprinsă atunci când te uiți la ecrane, iar cu două ore înainte de somn este recomandat să închizi orice dispozitiv pentru ca somnul tău să fie mai bun prin secreția de melatonină în organism.
Consumă vitamine
Știm cu toții despre beneficiile morcovului și a afinelor asupra vederii, iar cei mai buni oftalmologi ne recomandă să consumăm ce conțin zeaxanthin. Este vorba de un carotenoid care se găsește în dovleac, portocale, gălbenuș de ou, porumb.
Nu folosi lentile de contact expirate.
Dacă îți vei pune a doua oară lentilele de unică folosință sau vei folosi lentile de o săptămână timp de o lună, riști să-ți infectezi ochii. Mai mult ca atât, acestea pierd permeabilitatea la oxigen și încurcă la hidratarea ochiului.
Consumă luteină.
Luteina este o substanță foarte bună pentru vedere. Acesta se conține în pepenele galben, dovlecei, kiwi, struguri, spanac.
Poartă ochelari de soare când e cazul.
Chiar dacă e iarnă, iar tu consideri că nu ai nevoie de ochelari, este important să-i porți, pentru a evita dezvoltarea cataractei. Or razele ultraviolete care pătrund în ochi pe tot parcursul vieții pot duce la dezvoltarea cataractei.
Nu te culca să dormi cu machiaj.
Este recomandat să înlături orice farduri și produse cosmetice pe care le-ai aplicat pe ochi și pe față atunci când te culci. Altfel, acestea pot pătrunde în interiorul ochilor și pot bloca canalele lacrimogene sau pot provoca diferite infecții.
Ai grijă de sănătatea ochilor. Mergi la un oftalmolog atunci când este cazul și, bineînțeles, ține cont de recomandările de mai sus. Sănătate!
Comenteaza