Bine te-am regăsit!
Ce înseamnă pentru tine stima de sine? Cum te vezi din punct de vedere emoțional, fizic, cognitiv și social?
Ce este stima de sine?
Stima de sine reprezintă o evaluare subiectivă a propriei valori și abilități pe care o dezvoltăm încă de la o vârstă fragedă. Este o parte a încrederii în sine, a acceptării de sine și a propriei imagini. Cu alte cuvinte, vorbim despre felul în care ne percepem pe noi înșine și respectul pe care ni-l purtăm pentru ceea ce suntem.
Stima de sine a copilului este o parte importantă a sănătății lui emoționale
Stima de sine a copilului este o componentă esențială a dezvoltării sale psihologice și-i poate influența în mod semnificativ comportamentul, succesul școlar, relațiile sociale și bunăstarea generală în viață. Noi, adulții, am crescut într-o vreme în care critica și autocritica era în vogă. Astăzi, puțini am ajuns să ne respectăm pe noi înșine: ne blamăm pentru orice eșec, ne simțim insuficienți și nefericiți. Nu mai știm să dialogăm cu interiorul nostru, să fim blânzi și să ne mai acordăm dreptul de a greși. Ori aceste lucruri se răsfrâng și asupra educației copiilor noștri.
Cum recunoști un copil cu stima de sine nesănătoasă?
În timp ce copiii cu o stimă de sine consolidată sunt veseli, optimiști, gestionează mai ușor conflictele, sunt mai rezistenți în fața criticilor, copiii cu o stimă de sine scăzută înfruntă cu greu momentele dificile, se subestimează și devin duri cu ei înșiși. Le este frică să încerce activități noi, pentru că au convingerea că nu vor avea succes. Un copil cu stima de sine nesănătoasă va deveni pasiv și pesimist.
Iată de ce, este important ca tu, ca părinte sau educator, să sprijini dezvoltarea unei stime de sine pozitive la copil. Este important să-l ajuți să-și vadă punctele forte și lucrurile bune pe care le face. Este bine să-i oferi feedback-uri pozitive, ori acestea pot avea un impact semnificativ asupra stimei de sine. Comentariile bune și încurajarea vor sprijini, cu siguranță, dezvoltarea autorespectului său. În același timp, criticile și dezaprobările vor afecta negativ stima de sine a copilului.
Iată câteva modalități pentru a-l ajuta pe copil să aibă o stimă de sine sănătoasă:
Oferă afecțiune și acceptare. Arată-i copilului tău dragoste și afecțiune necondiționată. Faptul că știe că este iubit indiferent de performanțe sau comportament îi poate consolida stima de sine.
Încurajează-i efortul și perseverența. Concentrează-te pe eforturile copilului și nu doar pe rezultate. Încurajează-l să încerce, să își depună eforturile și să depășească dificultățile. Aprecierea străduinței copilului este la fel de importantă ca și reușita în sine. Sărbătorește-i încercările, chiar dacă acestea nu s-au încoronat cu succes.
Oferă-i un feedback pozitiv și constructiv atunci când reușește ceva sau face progrese. De asemenea, oferă-i o îndrumare atunci când este necesar. Ajută-l să înțeleagă că greșelile sunt o parte normală a învățării și dezvoltării.
Încurajează-i explorarea și dezvoltarea intereselor. Sprijină copilul să exploreze diferite activități și pasiuni. Când descoperă ceva ce îl pasionează, acest lucru îi poate consolida stima de sine prin reușite și satisfacție personală.
Susține-i autonomia. Încurajează copilul să ia decizii și să fie responsabil pentru acțiunile și alegerile sale. Oportunitatea de a lua decizii și de a-și asuma responsabilități poate contribui la dezvoltarea încrederii în sine.
Creează-i un mediu de învățare pozitiv. Susține învățarea ca un proces continuu și plin de bucurie. Interpretează-i greșelile ca o parte firească a învățării și nu pune accentul pe ele ca pe ceva negativ.
Fii răbdător. Dezvoltarea stimei de sine este un proces de lungă durată. Ai multă răbdare și oferă-i sprijin constant în timp ce copilul tău își construiește încrederea în sine.
Fii un model bun de urmat! Copiii învață multe prin observare. Arată-le prin exemplu cum să aibă o stima de sine sănătoasă prin modul în care te porți cu tine însuți și prin felul în care te raportezi la propriile greșeli și succese.
Fiecare copil este unic. De aceea, unele metode pot funcționa mai bine decât altele, în funcție de personalitatea și nevoile sale. Este extrem de important să-ți ajuți copilul să-și crească stima de sine și să se simtă valoros, frumos și iubit. Ori fără aceasta, copilul va construi o relație defectuoasă cu el însuși, fără să-și dea seama că această relație îl sabotează și-i afectează starea de bine.
Citește și despre Traumele psiho-emoționale la copil
Comentarii recente