„Este loial și mereu – alături.”; „Este, de departe, cel mai bun prieten.”; „Face parte din familie. Nu ne imaginăm viața fără el!”.
Câinii sunt prieteni loiali ai omului de secole întregi. Sunt prietenoși, entuziaști și drăgăstoși, iar cei mai mulți posesori de câini nu consideră câinele un animal de companie, ci un membru al familiei. Nu degeaba sunt considerați cei mai buni prieteni ai omului! Dar știai că există comportamente umane care nu le plac câinilor sau, cel puțin, li se par derutante?
Oamenii de știință au demonstrat că patrupezilor nu le place întotdeauna când facem anumite lucruri: râdem în hohote, îi îmbrățișăm exces…iar ei tolerează toate aceste lucruri doar pentru că țin la noi foarte mult. Deci:
- Îl îmbrățișezi
Pe parcursul cercetărilor, s-a constatat că în timpul îmbrățișărilor, 81,6% dintre câini au avut cel puțin un semn de stres sau anxietate, 7,6% din ei au reacționat pozitiv, iar 10,8% au rămas indiferenți. Principalii indicatori ai stresului la îmbrățișare sunt urechile aplecate, ochii triști sau închiși, capul întors pentru evitarea contactului vizual. Prin urmare, data viitoare când vrei să-ți îmbrățișez cățelul, uită-te la reacția lui și fă concluzii.
- Îl atingi des pe botic
De obicei, câinii asociază orice atingerea botului cu un semn de amenințare. Ai observat sau nu, dar în momentul în care faci gestul ăsta, prietenul tău își întoarce capul sau faci pași înapoi, doar ca să-ți evite ”mângâierile”. Îți arată nemulțumirea și să nu te miri dacă încearcă să te muște. Așadar, lasă-i boticul în pace 😛
- Te grăbești în timp ce îl plimbi
Pe parcursul plimbării, pe lângă obiectivul său principal – de a-și face nevoile, cățelul explorează și lumea din jurul său. Face cunoștință cu tot ce vede și chiar încearcă să socializeze în felul lui. Este înnebunit după jocurile în aer liber și te adoră când îi acorzi atenție. Este greșit să ieși cu el doar pe 5 minute, din motiv că ai treabă. Cățelul tău nu înțelege asta și devine derutat.
- Uiți de antrenamente
Până și noi, oamenii, avem nevoie de niște reguli ca să ne trăim viața în mod organizat, fără haos. Dacă în cazul pisicilor totul este mai mult sau mai puțin clar, or acestea sunt creaturi care trăiesc pe cont propriu, atunci, cu siguranță, nu se poate spune asta în cazul cățeilor. Patrupezii au nevoie de antrenamente și de reguli care nu pot fi încălcate. Altfel, riști să crești un animal de companie răsfățat, leneș, care-ți devorează până și ultima pereche de pantofi. Niște ponturi pentru antrenamente: prietenul tău trebuie să-ți răspundă lejer la comenzi precum ”șezi”, ”vino”, ”așteaptă”, ”nu”, ”fugi”. În tot acest timp, tu ca stăpân (prieten) reușești să obții următoarele lucruri:
- să construiești o relație de prietenie sănătoasă cu câinele său;
- să îl înveți cum să se comporte în societate și să relaționeze cu cei din jur;
- să îi oferi exercițiu suficient de activ pentru menținerea tonusului corporal și descărcare emoțională.
- Strigi în timp ce îl pedepsești
E clar că îți sare țandăra când vezi în mijlocul livingului o baltă de ”lichid”. Nu poți să te abții, strigi, îți ieși din fire… Ok poate face orice altă boacănă. Dar, înțelege că strigătele nu rezolvă nimic. Nu vei obține nimic altceva de la patrupedul tău decât frica lui față de tine. Gândește-te: poate ai ratat ceva în timpul antrenamentelor? În loc de pedeapsă și strigă-te, folosește un mod conversațional pe un ton mai strict. Antrenează-l mai mult în domeniul în care greșește.
Comenteaza