“Am un furtun de grădină. E cam vechi, expirat și am obosit să-l mut de colo dincolo prin grădină. Îmi recomandați unul nou?”; “Furtunul meu s-a spart în timpul irigării și acum nu mai am cu ce să ud grădina! Aș vrea unul mai rezistent. Unde îl pot găsi?”

Sunt doar câteva întrebări de pe forumurile dedicate grădinăritului. Adevărul e că i se poate întâmpla oricui să facă o alegere nepotrivită pentru un furtun grădină, însă e bine să nu lăsăm ca lucrurile să ne scape de sub control. Pentru că nici un grădinar nu-și dorește să care apă cu găleata ca să-și ude plantele, mai ales când afară este foarte cald. Este o muncă grea, o pierdere de timp și mult efort ce poate cauza dureri de spate. Toate aceste inconveniențe pot fi evitate dacă folosești un furtun grădină de calitate.

Echipa agroverde.ro ne dezvăluie care sunt cele mai potrivite furtunuri pentru irigat; care sunt cele care fac față presiunilor înalte, sunt flexibile și simple în transportare. Iată care sunt caracteristicile pe care trebuie să le luați în considerare atunci când cumpărați un furtun grădină. Mai întâi de toate, trebuie să determinați ce influențează intensitatea presiunii apei? Ce material este mai fiabil? Este importantă culoarea furtunului pentru grădina dumneavoastră? Caracteristicile tehnice de bază ale produselor vă vor ajuta să răspundeți la aceste întrebări.

Diametrul. Cu cât diametrul furtunului este mai mare, cu atât va fi mai capabil să transporte mai mulți metri cubi de apă per minut. De asemenea, diametrul determină alegerea armăturilor și a conectorilor, care ajută la conectarea mai multor furtunuri între ele. De exemplu, un furtun grădină 3/4 – 18.75 MM, 50 M – AGV este ușor, flexibil și economic. Poate fi utilizat pe diferite suprafețe. Se poate folosi în principal în grădină, dar și pentru utilizări în casă și pentru transportul apei.

Lungimea. Dacă aveți un teren de șase ari, este recomandat să achiziționați un furtun de până la 30 metri lungime. Iar pentru un teren personal cu o suprafață de cel puțin 15 ari, este potrivit un produs de la 50 metri lungime. În cazul în care furtunul este prea lung, acesta poate fi tăiat până la lungimea necesară.

Materialul. Grădinarii obișnuiesc să folosească din ce în ce mai des furtunuri din PVC. Acestea sunt deosebit de durabile, flexibile, rămânând în același timp ușoare. Aceste furtunuri sunt sigure și din punct de vedere ecologic: clorura de polivinil nu emite substanțe nocive în apă și este rezistentă la temperaturi ridicate. Pentru sarcini intense, se recomandă un furtun grădină din PVC armat. Presiunea maximă a apei pentru unele produse poate fi de până la 48 bar. Prin urmare, armarea suplimentară cu 2, 3 și 4 straturi de armare cu împletituri sintetice le face mai durabile, fără să le răsucească.

Culoarea. Atunci când alegeți un furtun de grădină, culoarea are și ea un rol important, pentru că acest accesoriu trebuie să fie cât mai discret amplasat pe teren. Piața oferă culori variate pentru furtunuri, în funcție de plantele și accesoriile pe care le aveți în grădină.

Cunoașterea caracteristicilor vă va ajuta să evitați achiziționarea unui produs inutil sau nepotrivit, care va trebui returnat ulterior. Nu uitați că furtunurile diferă nu numai prin caracteristici, ci și prin scopul lor de utilizare. Analizați catalogul de produse din magazinul online și determinați care este furtunul care vi se potrivește!

Sfaturi suplimentare: mulți grădinari se trezesc la un moment dat că au furtunurile sparte sau deteriorate. Recomandarea noastră e să nu lăsați câinii în grădină, pentru a nu le roade. Iar dacă doriți ca produsul să dureze mai mult în timp, feriți-l de lumina directă a soarelui, pentru că sub influența luminii ultraviolete, aceasta se poate sparge. În sezonul rece, furtunul trebuie depozitat într-o cameră închisă, după ce a fost stors de apă și pliat.

De asemenea, luați în considerare faptul că acest tip de produs poate fi utilizat la temperaturi cuprinse între -20 și +60 grade Celsius. Pentru a preveni îndoirea furtunului, depozitați-l pe o mulină specială, coș sau tambur. Astfel, acesta se va plia compact, fără să fie îndoit.

Acum că știți care sunt avantajele și caracteristicile furtunurilor de grădină, nu rămâne decât să faceți alegerea potrivită și să vă bucurați de o irigare eficientă a spațiului verde.