Atunci când ai nevoie de bani, creditele – fie ele bancare sau nebancare – sunt, de cele mai multe ori, soluția ideală ca să poți progresa în domeniul personal sau al afacerilor. Deși nu sunt adepta accesării creditelor, trebuie să recunosc că, în unele cazuri, acestea reprezintă un avantaj pentru achiziționarea de diverse bunuri. Voi scrie în acest articol câteva trucuri despre cum să te împrumuți eficient de la o bancă și cum să îți gestionezi creditele, cu cap.

1. Caută cea mai bună ofertă de creditare. 

Cel mai bine e să optezi pentru un credit cu cea mai mică rată a dobânzii. În România există bănci care oferă împrumuturi cu DAE de sub 10% și promovează comisioane zero pentru analiza și procesarea dosarelor de credit. Iar dacă vrei să soliciți un credit ipotecar, optează pentru o dobândă fixă pentru primii doi ani de rambursare, din motiv că aceasta este mai ieftină și te protejează de riscurile pieței. Dar, înainte de toate, evaluează-ți opțiunile pe care le ai pentru a lua decizii corecte și sigure.

2. Renunță la creditele overdraft și micșorează-ți ratele.

Pe lângă faptul că nu ai putut evita comisioanele la acordarea overdraftului, mai achiți și o dobândă exagerată, zic eu, în fiecare lună. Știai că dobânda unui credit overdraft este mai mare decât cea a unui credit de nevoi personale? De exemplu, dacă DAE la un credit de nevoi personale este de aproximativ 9%, atunci dobânda anuală la un overdraft este de 12%. Deci, dacă ai un astfel de credit în derulare, gândește-te că ți se micșorează capacitatea de a face un nou împrumut. Sfatul meu este să soliciți la bancă reducere limitei de credit sau chiar închiderea acesteia.

3. Decide în ce monedă vei accesa creditul. 

Moneda creditului este un criteriu foarte important pentru că aceasta îți va afecta într-un fel bugetul personal pe o perioadă mai îndelungată. Deși creditele în euro au dobânzi mici, iar potențialul acestei monede este de depreciere, cu riscuri reduse, te sfătui să aplici pentru un credit în lei. Deși finanțarea este un pic mai costisitoare, de multe ori leul are o dobândă mai bună decât euro. Ulterior, poți solicita o refinanțare în momentul în care vei observa că o altă monedă este mai stabilă.

4. Prioritizează-ți cheltuielile și ține-ți bugetul sub control. 

Una dintre principalele reguli pentru o administrare eficientă a bugetului personal, este să îți prioritizezi cheltuielile și să achiți facturile lunar. O dată ce ți-ai asumat obligațiuni financiare la bancă și ai luat un credit, încearcă să îți menții stabilitatea financiară, achitându-ți datoriile în fiecare lună. Acest lucru te va ajuta să îți respecți bugetul și să îți menții stabilitatea financiară.

5. Fii mereu “pe plus”.

Chiar dacă uneori nu reușești să ții pasul cu plățile lunare, încearcă să păstrezi un sold pozitiv în cont. Atunci când apar cheltuieli neprevăzute și la un moment dat te pomenești că nu îți ajung bani de rate, achită-ți doar parțial datoriile și păstrează-ți contul pe plus. Astfel, vei reuși într-o oarecare măsură să îți ții sub control banii pe care îi muncești.