De ce ajungi să dai bani în vânt? Pentru că nu știi unde-ți este limita!
Într-o epocă în care consumerismul este tot mai accentuat, iar noile trenduri îi fac pe oameni să cheltuie tot mai mulți bani pentru lucrurile din magazine, se ajunge la o dependență de cumpărături de care pare greu să scapi.
Nu există, însă, probleme fără soluții. Deși s-a constatat că shopping-ul provoacă dependență, omul își poate controla această adicție de cumpărături.
De cele mai multe ori, shoppingul este cauzat de unele stresuri, stări depresive.. O femeie stresată își va cumpăra mai multe lucruri decât de obicei, pentru că asta o va face să se simtă bine, să-și împlinească golurile din suflet.
Ce sfaturi îți putem oferi pentru a evita cumpărăturile compulsive?
În orice situație din viață trebuie să te cunoști pe tine însuți, ori acesta este cel mai important pas să scapi de un anumit viciu, ca să zicem așa. Doar cunoscându-ți dorinețele, comportamentul, gândirea și reacțiile, poți face pasul decisiv spre rezolvarea acestei probleme.
Atunci când mergi la cumpărături, întreabă-te: Ai cu adevărat nevoie de acest lucru? Oare îți lipsește acest lucru din casă sau din garderobă? Ce avantaje vei obține? Dă-ți un răspuns realist și ia o decizie în această privință.
Gândește bine înainte să cumperi un anumit produs.
Entuziasmul, avalanșa de produse și eforia shopping-ului, în special de sărbători, te provoacă la cheltuieli impulsive. Toate aceste lucruri te inundă cu satisfacție și bucurie, făcându-te să nu judeci limpede pe moment. Înainte de a achiziționa un produ, gândește-te bine dacă ai nevoie de el. Fă o plimbare prin magazin în tot acest timp și ia o decizie abia la final.
Adu-ți aminte că ai un buget personal.
Gestionarea bugetului personal trebuie să fie o prioritate pentru tine, pentru ca să nu cazi pradă datoriilor. Chiar dacă ești dependent de cumpărături, adu-ți aminte că există un raport venituri-cheltuieli pe care trebuie să-l gestionezi: ai de achitat o rată la bancă, trebuie să achiți întreținerea, chiria, transportul, mâncarea, educația etc. Dacă îți amintești de toate aceste lucruri, poate reușești să eviți problemele financiare care pot să apară din cauza cheltuielilor la impuls.
Nu abuza de cardul de debit sau credit.
În ziua de azi, practic, oricine are un card de credit la care poate apela în cazuri de urgență. Corect am zis: “cazuri de urgență”! Nu uita că un card de credit te poate aduce la sapă de lemn. De ce? Suntem în perioada sărbătorilor, iar dacă utilizezi greșit un card de credit sau debit, poți intra foarte ușor într-o pânză de datorii la care din care nu vei putea ieși ulterior. Fă o listă a cumpărăturilor de care ai nevoie și nu te abate de la strictul indicat acolo.
Încearcă să amâni cumpărăturile pe mâine.
Dacă ești dependent de cumpărături, este cazul să aplici tactica “amânării”. Nu te lăsa dus de val atunci când ești în febra cumpărăturilor. Lasă shopping-ul pe a doua zi! Pentru că azi s-ar putea să-ți dorești foarte mult acel ceva, iar mâine – nu.
Fii mai determinat și … educă-te financiar!
Educația este cheia bunăstării financiare. Spune NU cheltuielilor la impuls și începe să gândești altfel. Nu este ușor, însă, e mai bine să începi acum decât atunci când vei fi în faliment. Muncește mult asupra ta, gândește-te că nimeni nu îți va rezolva problema dependenței de cumpărături, iar banii nu îți vor pica din cer atunci când vei avea cea mai mare nevoie de ei.
Determinarea și perseverența te vor ajuta să aplici în practică sfaturile noastre.