Îți place locul tău de muncă dar nu te înțelegi cu șeful? Specialiștii HR afirmă că într-o companie întotdeauna va exista cel puțin un conflict între manager şi angajat, și nu neapărat din cauza că managerul este o persoană arogantă, cu blocaje neconștientizate. Motivele neînțelegerilor ar putea fi chiar greșelile tale! Iată câteva din ele:
1. Întârzierile de dimineață
Dacă întârzii la serviciu cel puțin o dată pe săptămână, ar trebui să te gândești imediat cum să te lași de acest „sport”, și asta din cauza că șeful te vede ca pe un angajat nepunctual și neserios. Faptul că nu te poți trezi mai dimineață sau nu știi să-ți gestionezi timpul, îl face pe managerul tău să nu mai aibă încredere în tine și te excludă din anumite proiecte.
Soluția: Încearcă să înțelegi care este motivul întârzierilor tale. Dacă nu te poți trezi la timp, culcă-te mai devreme. În cazul în care te blochezi în traficul de dimineață, ieși mai devreme pentru a câștiga timp. La fel, evită să te uiți prea mult diminețile la televizor sau să stai pe net, pentru că aceste lucruri îți consumă timpul.
2. Lipsa de interes
Pari constructiv în tot ce faci, nu deranjezi pe nimeni, dar nici de lăudat nu ești. Pe scurt, îți faci treaba atât cât să nu fii concediat. Acționezi în mod obișnuit, fără a încerca să mai optimizezi, într-un fel, procesul de lucru. Mai mult, pari iritat la orice task suplimentar al șefului, iar acest lucru este o problemă atât pentru angajator, cât și pentru tine. Din cauza indiferenței tale și a lipsei de interes, proiectul la care lucrezi nu evoluează, iar tu nu te dezvolți și te privezi involuntar de perspective.
Soluția: Dacă nu te interesează să mai lucrezi pentru compania actuală, gândește-te la posibilitatea de a-ți schimba locul de muncă. Dacă vrei să continui, totuși, încearcă de depui mai mult efort și să te implici cu interes în proiecte. Gândește-te cum ai putea grăbi procesul de finalizare a task-urilor. Așa, îți va rămâne mai mult timp să bei o cafea sau să discuți cu colegii, sau să te implici în alte task-uri care îți pot aduce un salariu mai mare și, de ce nu, o promovare.
3. Rețelele de socializare
Stai frecvent pe rețelele de socializare, dialogând cu prietenii? Acest lucru te sustrage prea mult de la ceea ce ai de făcut și astfel, nu reușești să-ți îndeplinești obiectivele de serviciu zilnice. Mai mult, rețelele de socializare te fac să-ți pierzi concentrarea și capacitatea de lucru.
Soluția: Dacă simți că pierzi mult timp și concentrare pe internet cu prietenii, încearcă să fii mai exigent cu tine. Stai pe rețelele de socializare doar în pauză și respectă-ți cu strictețe programul de serviciu. Organizarea este cheia!
4. Învoirile
Învoirile pot fi și ele o cauză a conflictelor dintre șef și angajat. Vizitele la medic, serbările la grădiniță, achitările ratelor, mersul „rapid până la farmacie”, toate aceste lucru te fac să lipsești un timp de la serviciu, iar angajatorii nu suportă să-și plătească angajații pentru învoiri.
Soluția: Mergi unde ai de mers doar în pauze sau asigură-te că poți fi înlocuit pentru o oră-două de un coleg de încredere. Nu abuza de acceptul managerului în a te învoi și încearcă să-ți rezolvi chestiunile personale doar în timpul liber.
5. Greșelile
De cele mai multe ori, greșelile făcute în task-uri sunt mai grave decât task-urile neîndeplinite. De exemplu, un raport cu date greșite care ajunge la un client, poate prejudicia compania. Sau niște calcule făcute greșit pot aduce la neîndeplinirea planurilor sau la neplata salariilor pentru angajații companiei.
Soluția: Fă-ți timp pentru verificări suplimentare ale rezultatelor obținute. Dacă ai făcut un raport, mai alocă jumătate de oră pentru a-l verifica și corecta, după caz. Poți folosi și metode automatizate de verificare, lucru care îți va simplifica munca.
Indiferent de cât de profunde sunt neînțelegerile dintre tine și șef, întotdeauna există soluții pentru a remedia lucrurile la serviciu. Trebuie doar să te organizezi, să te disciplinezi și să găsești un echilibru care să-ți îmbunătățească calitatea muncii.
Comenteaza