În fiecare vară, practic, canicula ne creează disconfort termic, ne lasă fără aer în casă și uneori, ne epuizează. Putem folosi aerul condiționat ca soluție, însă trebuie să ne asumăm și anumite riscuri. Variațiile de temperatură prin trecerea bruscă de la aerul cald de afara la răcoarea din casă, ne poate afecta sistemul respirator.
Cum putem evita aerul condiționat care, pe lângă faptul că ne poate îmbolnăvi, ne bate la buzunare atunci când vin facturile la curent? Există câteva metode simple, cam banale dar, totuși, eficiente.
„Păcălește” soarele. Lasă geamurile deschise noaptea, iar dimineața închide-le. Daca ai geamurile orientate spre est și vest, închide-le dimineața pe cele de către est, iar la prânz pe cele dinspre vest. Astfel vei reuși să menții un grad de confort termic în casă. Pentru un plus de aer, poți lăsa și ușa de la intrare deschisă, dimineața sau seara, câte 15 minute pe zi.
Optează pentru lucruri de culoare deschisă. Se știe că culorile închise atrag căldura, dar și insectele. Dacă ai draperii întunecate la geamuri, schimbă-le pe culori deschise și ține-le trase pe timpul zilei. La fel e și în cazul izolației peretelui casei sau al blocului. Alege nuanțe deschise pentru a-ți colora pereții exteriori, pentru a respinge căldura.
O altă metodă de a menține o temperatura optimă în locuință este montarea foliilor reflectorizante speciale, care împiedică razele de soare sa pătrundă în interior, reflectându-le în afară.
Folosește un ventilator. Acesta poate fi eficient în reducerea căldurii, dacă îl folosești corect. Poziționează ventilatorul să lucreze de sus în jos, pentru ca aerul răcoros să se ridice spre tavan. Vei spori eficiența acestui aparat dacă vei poziționa și un vas cu gheață în dreptul lui. S-a constatat că această metodă contribuie la răspândirea particulelor de apă rece în încăpere, lucru care va răcori atmosfera interioară și îți va aduce beneficii sistemului respirator.
O vară răcoroasă să ai!
Trece și vara