Ţi s-a întâmplat vreodată să cauți un lucru prin casă, iar la un moment dat să uiți ce cauți? În astfel de situaţii, de vină ar putea fi locurile pe care le parcurgi pentru a găsi obiectul respectiv.
Deși uitarea nu este tocmai o calitate, oamenii de știință spun că uitarea este normală, ba chiar vitală pentru buna funcţionare a creierului. O memorie bună nu denotă un nivel înalt de inteligență. Mai mult, creierul nostru chiar este setat să uite unele lucruri, uitarea fiind parte esențială a inteligenței umane.
Cum este posibil să se constate așa ceva?
Explicația este următoarea: uitatul are, de fapt, aplicații practice. Un exemplu elementar: ești în casă, te-ai pornit spre bucătărie dar uiți de ce te îndrepți într-acolo. Să știi că nu este nimic în neregulă cu tine, ba chiar este perfect normal să uiți anumite lucruri, pentru că înțelegerea imaginii de ansamblu este mai bună pentru creier și pentru siguranța ta decât reținerea tuturor detaliilor.
Cercetătorii de la Universitatea din Toronto sunt de părerea că, de fapt, partea creierului care păstrează amintirile, le înregistrează peste amintirile mai vechi și neînsemnate. Așa că amintirea celor mai mici detalii nu te fac cu nimic mai inteligent. Mai mult, cercetătorii spun că a uita este la fel de important ca a memora, iar scopul creierului nu este de a reține mai multă informație de-a lungul timpului, ci de a optimiza procesul de luare a deciziilor, bazându-se doar pe informații relevante.
„Scopul creierului este de a optimiza procesul de luare a deciziilor. Iată de ce este firesc să uităm detaliile neimportante, focusându-ne asupra lucrurilor care ne pot ajuta în să luăm decizii eficiente.”, spune profesorul Blake Richards.
Deci, dacă până acum se credea că uitarea este un eșec al proceselor din creier care răspund de stocarea informațiilor, acum s-a descoperit că „există mecanisme care promovează pierderea memoriei și acestea sunt diferite de cele implicate în stocarea informației.” Pe scurt, creierul nostru are un neuron care lucrează activ pentru a uita de ce ne-am uitat telefonul acasă.
Totuși, de ce se întâmplă să uiți?
Răspunsul este dat de faptul că informațiile sunt în perpetuă schimbare, iar fiecare informație învechită devine neimportantă pentru memorie. Mai mult, creierul este setat să uite anumite lucruri pentru a-și putea menține sănătatea, pentru a ne ajuta să luăm decizii mai bune, permițându-ne să delimităm informațiile vechi de cele actuale. În inteligența artificială acest principiu se numește regularizare.
Misiunea creierului prin memorare este de a te face mai inteligent și de a lua decizii pertinente în funcție de anumite circumstanțe, iar pentru a putea realiza aceste lucruri, creierul are nevoie și de capacitatea de a uita unele informații.
Interesant articol.(În limba română se spune concentrare nu focusare ca-n romengleză) și pertinent.