Deși multă lume pune sughiţul pe seama unor vorbe populare, acest lucru are o explicaţie medicală: sughiţul este reacție involuntară (contracții spastice) la nivelul diafragmului care apare din cauza unor iritaţii nervoase apărute din mediul aparatului digestiv.
Sughițul ce se repetă de mai multe ori pe minut și crează un disconfort, inclusiv la cei mici.
„Sughiţul se produce la nivelul diafragmului. El poate să apară în episoade scurte sau în episoade prelungite. Este frecvent întâlnit la copilul sugar din cauza imaturităţii de centrii nervoşi. De obicei, la sugar, pentru a-l calma, se dau câteva picături de lămâie. La sugar trebuie să avem grijă după ce mănâncă, pentru că el înghite odată cu laptele foarte mult aer şi atunci din cauza aceasta se poate declanşa acest reflex. După ce mănâncă trebuie să avem grijă să-l ţinem un pic în sus şi să-l masăm pe spate, pentru a elimina aerul.” (Sorina Chitic, medic de familie)
În cazul adulţilor, „sughiţul poate fi din cauza ingestiei de aer. De asemenea, şi la cei care consumă alcool se poate declanşa acest reflex. Stresul poate determina şi el episoade de sughiţ. Sughiţul poate să fie şi expresia unor afecţiuni ale sistemului nervos central sau poate să apară şi ca urmare a lezării nervului frenic sau a nervului vag. În momentul în care este un sughiţ cronic, trebuie investigat, trebuie făcută o examinare imagistică a acestei zone a toracelui”, a precizat medicul.
Sughiţul poate fi provocat și din cauza unei deficiențe de substanțe în organism cum ar fi cea a sodiului, potasiului, dar și de creșterea glicemiei, creșterea febrei și a ureei în sânge.
Cum te oprești din sughiţat?
Deși sughițul dispare de la sine, te poate ține câteva minute bune sau chiar ore, lucru care devine de-a dreptul enervant atât pentru tine, cât și pentru cei din jurul tău.
Cea mai eficientă metodă este ținerea respiraţiei cu înghițituri mici pe cât se poate și după aia reluarea unei respirații frecvente. Sughițul poate să dispară și dacă apeși pe abdomen cu palma. O altă metodă ar fi mușcatul unei felii de lămâie, gargara cu apă. Se pot consuma și câteva granule de zahăr sau se poate bea apă rece cu închițituri mici.
În cazul în care sughițul este frecvent și nu trece, trebuie să te adresezi la medic pentru tratament.