Există oameni care la vârsta de 40 de ani își pierd deja interesul pentru viață, în timp ce alții, chiar și la 80, se simt tineri, entuziasmați și plini de viață. De ce se întâmplă acest lucru? Care e secretul pentru a te simți veșnic tânăr?
Răspunsul este simplu: atitudinea față de viață.
Poate observi, adesea, că multe femei, deși sunt tinere, sunt mereu nemulțumite de ceva, se plâng de nimicuri, devin nervoase și asta le face să arate bătrâne și nesuferite. În același timp, femeile care zâmbesc mereu, absorb tot ce e nou și frumos, iubesc oamenii și viața, iradiază de frumusețe și fericire, în ciuda ridurilor și a vârstei!
Oamenii de știință au constatat că, pe lângă bolile cronice, pe om îl îmbătrânește foarte mult frica: frica de tot ce este nou și necunoscut, frica de provocări și de a ieși din zona de confort.
Doamnele care au ajuns la vârsta de 80 de ani ne dezvăluie secretul tinereții interioare:
„Nu-ți fie frică! Fii deschis la experiențe noi. Acceptă și pe alte persoane care duc un mod de viață diferit. Pune întrebări. Fă cunoștință cu oameni noi. Înconjoară-te de oameni tineri. Fă ceea ce-ți place. Nu face dramă din orice problemă.”
Un studiu recent realizat de oamenii de știință din SUA arată că cei care văd îmbătrânirea ca pe o nouă etapă a vieții sunt mai activi și mai de succes decât cei care se așteaptă cu umilință și tristețe bătrânețea. Psihologii spun că o atitudine pozitivă poate crește speranța de viață cu până la 5 ani!
Prin urmare, dacă vrei să te simți veșnic tânăr și fericit, încearcă să-ți schimbi atitudinea față de viață chiar acum!
Acceptă chiar și lucrurile care nu-ți plac.
De multe ori, nu-i înțelegem pe cei tineri. Însă, tot ce ai nevoie este să îi privești mai îndeaproape: tinerii ascultă o muzică diferită, au alți eroi de filme și alte hobby-uri. De ce să te uitați mai atent la ceea ce le place? Amintește-ți de tine când erai tânăr: ce muzică ascultai și ce hobby-uri aveai? Nu trebuie să crezi că ai întotdeauna dreptate. Este drept că tinerii nu au o bună experiență, dar au un entuziasm și o minte plină de viață și au și ei ceva de spus. Privește-i din alt unghi și amintește-ți că ai făcut și tu cândva lucruri nebunești, ieșite din comun….și de ce? Pentru că!
Comunică cu lumea.
Comunicarea reprezintă o sursă inegalabilă de informații și experiență. Chiar și un copil sau un nepoțel îți poate spune ceva care te poate surprinde. Fii prietenos și deschis și cu oamenii străini, fă-ți cunoștințe noi, ieși vara în parcuri… nu este obligatoriu să le ceri numere de telefoane sau să faci schimb de adrese, este suficient să comunici în mediul real și să te simți bine.
Ai grijă de sănătatea ta.
„Oamenii mai inteligenţi iau pur şi simplu decizii mai bune în legătură cu starea lor de sănătate. Informează-te, fă-ţi controale medicale regulate, cultivă o atitudine conştientă şi relaxată în legătură cu starea ta de sănătate“, explică psihologul Angela Nuţu.
Fii activ și ocupă-te cu lucrurile care-ți plac.
Încearcă să identifici care este activitatea care-ți face bine și care te face să te simți mai fericit: poate este grădinăritul, împletitul, plantarea florilor în ghivece sau sportul? Nu sta pe loc, pentru că există prea multe lucruri interesante de făcut decât să-ți petreci întreaga viață într-un stil plictisitor.
Ieși din zona de confort.
Dacă ai mult timp la dispoziție și nu ai o ocupație, devino voluntar. Există atâta lume care are nevoie de ajutor: bătrâni sau copii sărmani care au nevoie de medicamente, hrană și haine, prin urmare poți participa la colectări de lucruri. Astfel, vei simți că faci parte dintr-o lume extraordinară care are scopuri nobile. Vei comunica foarte mult cu oamenii, vei asculta diferite puncte de vedere și vei putea da sfaturi.