După un somn complet și odihnitor, este logic să ne trezim dimineața plini de energie, bine pregătiți pentru o zi de muncă. Însă, de multe ori se întâmplă invers: ne trezim indispuși și irascibili. Să vedem care sunt motivele pentru care ne trezim obosiți dimineața?
1. Acumularea de adenozină în creier
Ultimele ore înainte de trezire fac parte din faza somnului rapid. Această fază se caracterizează printr-o activitate ridicată a creierului. Semnul care ne vorbește despre acest lucru este mișcarea rapidă a globilor oculari. Ciclurile somnului rapid și ale celui lent se repetă de 4-5 ori pe noapte. Anume în faza somnului rapid vedem cele mai clare vise. În această fază creierul folosește o cantitate impunătoare de trifosfat de adenozină. Aceasta este sursa și purtătorul de energie în celule. Adenozina suprimă atenția, voința și stimulează somnul, iar din acest motiv și ne trezim obosiți și cu somnul neîmplinit.
2. Dormitul singur sau alături de cineva
Calitatea somnului este influențată și de faptul dacă dormim singuri sau nu. De exemplu, unele persoane spun că dormitul alături de partenerul de viață este incomod, iar somnul – necalitativ. Altele afirmă contrariul: că nu pot dormi bine fără partenerul de viață.
3. Culcatul la ore târzii
Cei care adorm târziu şi se scoală târziu se trezesc cu dispoziţie, voioşi și au energie de dimineaţă până seara. Persoanele care obișnuiesc să adoarmă târziu se ciocnesc des de insomnie şi au o calitate rea a somnului. Culcatul la ore târzii acţionează asupra hipocampusului, partea creierului care răspunde de emoţii, memorie şi atenţie şi chiar poate contribui la micşorarea cantităţii lui, iar acest lucru duce la pierderea capacităţii de acumulare a cunoştinţelor și chiar la pierderea memoriei.
4. Insuficiența zahărului în sânge
Ceea ce mâncăm înainte de somn, acţionează asupra stării noastre în timpul nopții. Ultimele cercetări au arătat că un consum moderat de produse dulci poate îmbunătăţi calitatea somnului. Nivelul ridicat de zahăr în sânge sporeşte activitatea neuronilor care răspund de somn. Din acest motiv, uneori după un prânz copios, ai senzația de somn.
De ce un somn bun contează?
Oamenii de știință nu au reușit până în prezent să descopere de ce oamenii dorm. Însă, este demonstrat faptul că omul are nevoie de cel puțin 7 ore de somn zilnic. Neglijarea somnului provoacă activarea emoțiilor negative, duce la iritabilitate, iar uneori la apariția halucinațiilor, la depresie și boli autoimune. Cercetătorii au demonstrat că în timpul somnului, creierul ”aruncă” proteinele dăunătoare care pot provoca demența senilă.
Citește și:
Ești lipsit de energie? Câteva sfaturi pentru o dimineață reușită
5 alimente care-ți dau energie dimineața
Comenteaza