Perioada alăptării este una din cele mai minunate lucruri care i se pot întâmpla unei mămici alături de copilașul său. Însă, de multe ori acest subiect devine unul îngroșat de mituri și prejudecăți, iar noi ne-am propus ca prin acest articol să demontăm cele mai frecvente mituri despre alăptare.
Copilul trebuie hrănit după un program strict și nu la cerere.
Este total greșit. Un orar fix de alăptare îl va epuiza de plâns pe sugar, va obosi și într-un final nici nu va mai avea putere să sugă laptele. Mai mult, limitarea timpului de alăptare duce la astuparea canalelor galactofore din cauza golirii insuficiente a sânilor, lucru care îngreunează suptul laptelui și agită bebelușul.
Alăptarea nu va funcționa cu niște sfârcuri inversate și sâni mici.
Fals! Mărimea sânului nu afectează producerea de lapte, important este cât de bine s-au dezvoltat sânii în timpul sarcinii. Forma mamelonului ar putea aduce unele obstacole în alăptare, dar, dacă se dorește, acest lucru poate fi depășit. Pentru început, mămica ar putea folosi, de exemplu, corectoare pentru mameloane aplatizate, iar peste un timp, când copilul începe să sugă mai activ, alăptarea se poate face și fără aceste accesorii.
Sânii trebuie storși după fiecare alăptare.
Este doar un mit. Sânii nu trebuie storși după fiecare alăptare, doar dacă bebelușul este încă foarte mic și nu mănâncă suficient lapte. În rest, acest lucru chiar poate dăuna sânilor, pentru că în timpul hrănirii, copilul își ia doza de lapte de care are nevoie, iar prin stoarcere riști să provoci o producere exagerată a laptelui, ceea ce poate duce la lactoză sau mastită.
Laptele devine mai gras dacă mănânci nuci sau alimente grase.
Nu este adevărat. Alimentele precum nucile, halvaua, laptele condensat și altele nu fac laptele mai gras. Astfel, chiar dacă mămica nu consumă alimente bogate în grăsimi, laptele va conține tot ce are nevoie bebelușul, cu excepția vitaminelor din grupa B, fier, calciu. Dacă ești o mămică vegană, ar trebui să ții cont de acest lucru și să te alimentezi corect pentru a nu pune sănătatea copilului în pericol.
Daca bebelușul plânge, înseamnă că nu s-a săturat sau laptele nu este bun.
Copilul poate plânge din diferite motive: fie că nu este luat prea des în brațe, este obosit, îi este frig sau are colici. Cu alte cuvinte, copilul nu plânge numai de foame. De cele mai dese ori, mama are suficient lapte pentru ca bebelușul să fie sătul, iar semnele acestui lucru sunt următoarele: sânii sunt moi după alăptare, mamei îi este sete, simte contracții uterine, copilul udă cel puțin 5 scutece pe zi.
Hrănirea îndelungată la sân modifică modifică forma sânului.
Este un lucru neadevărat, pentru că durata alăptării nu afectează modificările care apar la nivelul sânului. Cel care suferă schimbări este sângele, atât în timpul sarcinii, cât și după naștere, atunci când apar modificări hormonale în corpul femeii. Prin urmare, hormonii, greutatea acumulată în timpul sarcinii și factorul genetic pot influența forma sânului după alăptare.