Se spune că persoanele introvertite sunt extrem de retrase și nesociabile, dar nu este deloc așa. Introvertiții sunt doar mai prudenți și mai selectivi.
Pentru acest tip de oameni, cuvintele „frumusețea interioară este mai importantă decât cea exterioară” nu reprezintă niște vorbe fără sens. Cu toate acestea, există mituri despre introvertiți pe care le vom demonta în acest articol:
1. Introvertiții sunt reticenți.
Nu este adevărat. Ei pur și simplu tac atunci când nu au nimic de spus. Nu le place să vorbească degeaba și, în același timp, nu se pot opri de vorbit atunci când vorbești cu ei pe un subiect care îi interesează.
2. Introvertiții sunt timizi.
Timiditatea nu are legătură cu introversiunea. Persoanele introvertite nu au frica de a comunica, ci au nevoie, mai degrabă, de un motiv de comunicare. Adică ei niciodată nu îi vor aborda pe alții doar de dragul comunicării. Prin urmare, dacă vrei să vorbești cu un introvertit, trebuie doar să îndrăznești să o faci, fără să te temi că vei părea nepoliticos.
3. Introvertiții sunt nepoliticoși.
De cele mai dese ori, introvertitul nu vede un motiv de a face petreceri sau de a împărtăși curtoazii. Acestuia îi place ca relațiile dintre el și cei din jur să decurgă în mod natural, fără prefăcătorii. Din păcate, acest lucru este, în majoritatea cazurilor, inacceptabil, astfel încât introvertiții trebuie să depună uneori eforturi mari pentru a se adapta și acest lucru este stresant pentru ei.
4. Introvertiții nu știu să iubească.
Fals! Dimpotrivă, pot fi cei mai iubitori oameni de pe planetă, în cazul în care tu le împărtășești aceleași sentimente. Dacă ai norocul să ai un prieten sau soț introvertit, fii sigură că ai un aliat pe viață. De îndată ce vei merita tot respectul și dragostea sa, îți va fi credincios toată viața.
5. Introvertiților nu le place să apară în societate.
Este total greșit. Adevărul e că introvertiților nu le place să petreacă prea mult timp în societate, pentru că ei captează foarte rapid toată informația și, prin urmare, nu are nevoie să stea prea mult timp într-un cerc de oameni doar pentru a fi „pe linia de plutire”. Ei își vor dori să meargă acasă pentru a-și reîncărca bateriile și pentru a „digera” impresiile acumulate. Liniștea și acumularea energiei este vitală pentru un introvertit.
6. Introvertiților le place să fie singuri.
Este adevărat că uneori ei se simt confortabil în propria lume, cu ideile și toate gândurile lor. Sunt niște oameni foarte gânditori și visători. Adoră situațiile în care pot rezolva niște probleme sau niște sarcini. Însă, introvertiții se pot simți și singuri dacă nu au pe cineva cu care să-și împărtășească gândurile. Ei au nevoie de o relație sinceră numai cu o singură persoană la un moment dat, persoană care să împărtășească aceleași gânduri.
7. Introvertiții sunt ciudați.
Majoritatea introvertiților sunt individualiști și nu tind să se încadreze într-o mulțime de oameni. Ei preferă să fie apreciați pentru stilul lor neobișnuit de viață. Introvertiții știu că au capul lor pe umeri, de aceea sfidează lucrurile care li se par normale. Ei nu iau decizii numai pe baza a ceea ce este popular și la modă.
8. Introvertiții sunt închiși în sine.
Vorbim de niște persoane care se concentrează, în primul rând, asupra lumii lor interioare și acordă o mare atenție gândurilor și emoțiilor lor. Nu vorbim de faptul că ei nu sunt capabili să dea atenție la ceea ce se întâmplă în jur, doar că lumea lor interioară este mult mai interesantă și mai utilă pentru ei.
9. Introvertiții nu știu să se distreze.
De obicei, introvertiților le place să se relaxeze și să se simtă bine acasă sau în aer liber, nu în locuri publice zgomotoase. Ei nu sunt iubitori de senzații tari și nu sunt dependenți de adrenalină. Dacă se întâmplă să nimerească într-un mediu prea zgomotos, introvertiții se interiorizează.
10. Introvertiții se pot „corecta”, devenind extrovertiți.
Să știi că o lume fără oameni introvertiți ar fi o lume cu mai puțini oameni de știință, muzicieni, artiști, poeți, cineaști, medici, matematicieni, scriitori și filozofi. Albert Einstein, de exemplu, era o fire introvertită și singuratică, fiind evitat de multă lume.
Introvertiții nu se pot „corecta” și nu trebuie forțați să facă acest lucru. Ei merită respectul pentru temperamentul lor înnăscut și beneficiile pe care le-au adus omenirii. Apropo, un studiu efectuat de oamenii de știință americani a arătat că ponderea introvertiților în rândul persoanelor cu un IQ ridicat este mult mai mare.
Comenteaza