Nu-i ușor să-ți păstrezi calmul atunci când un om arogant vrea să-și arate superioritatea sau să te jignească. Poți alege să taci, adică să nu cobori la nivelul acestei persoane sau o poți dezarma prin anumite strategii verbale.

Primul lucru care-ți vine în cap atunci când o persoană te jignește (mai ales în public sau într-un cerc de prieteni) e să o insulți. Însă asta nu e cea mai bună idee, dat fiind că riști să cobori la nivelul acelui om și să dai, cumva, de înțeles, că vorbele sale ascund un adevăr.

Încearcă să răspunzi cu o glumă sau să râzi

Avantajul de a răspunde printr-o glumă la niște vorbe jignitoare constau în faptul că orice conflict își pierde toxicitatea în acest caz. Astfel, orice tensiune își pierde puterea, iar cei care asistă (în cazul în care se întâmplă într-un cerc de oameni) vor tinde să te susțină. Iar râsul, de exemplu, îl va pune pe cel nepoliticos într-o poziţie neadecvată și, cel mai probabil, el va dori să iasă din peisaj.

Încearcă să accepți situația

Te-ai gândit că, poate, în unele cazuri merită să reflectezi asupra celor spuse de alții, chiar dacă ți se par vorbe ofensatoare? Și asta, mai ales, dacă o auzi de la oamenii apropiați. În acest caz, nu exclude varianta de a lua vorbele ca pe o critică și nu ca pe niște jigniri. Iar critica din partea celor apropiați uneori duce spre binele tău ca persoană pentru că te face să schimbi anumite lucruri. Chiar ar fi util să te gândești la motivul acelor critici: ce l-a făcut pe om mai exact să-ți spună niște vorbe mai dure? Poate astea vin ca rezultat al comportamentului tău neadecvat?

Dezarmează interlocutorul și află motivul

Orice jignire are întotdeauna un scop ascuns. Dă totul pe față și etichetează persoana care te jignește. Ca răspuns la niște insulte, îi poți spune: „Wow! Între noi chiar se întâmplă ceva grav din moment ce ai decis sa ma rănești așa.”

Deci, pe de o parte îți vei dezarma interlocutorul,  iar pe de alta parte vei afla motivul atitudinii sale negative.

Păstrează calmul

În cazul în care jignirile vin de la un om străin sau de la un coleg de muncă, nu te exterioriza. Păstrează calmul ca și cum vorbele sale nu te-au afectat cu nimic. Cel mai probabil, în spatele acestor jigniri se ascunde o nesiguranță, o nemulțumire față de propria lor persoană și dorința de a-și vărsa nervii, ofensându-i pe alții. La o adică, îi poți răspunde politicos: „Întotdeauna ai ceva rău de zis. Îţi place să fii nesuferit?”

Ignoră

Uneori, și tăcerea e un răspuns. Dacă te jignește cineva online, pe rețelele de socializare, ai putea pur și simplu să ignori persoana, să nu îi răspunzi sau să o blochezi. Ai tot dreptul să faci acest lucru.

Pune capăt discuției

În cazul în care încerci să rezolvi conflictul, dar nu reușești, iar interlocutorul tău continuă să te jignească și tu simți că ești pe care să reacționezi violent, îi poți spune „Cred că cel mai bine e să oprim conversaţia aici.” Astfel, vei evita niște situații de conflict pe care ai putea să le regreți mai târziu. Cel mai probabil e că interlocutorul tău se va gândi de două ori data viitoare înainte de te jigni.

Reține: nimeni nu are dreptul să îți lezeze onoarea, demnitatea și reputația. Este alegerea ta cum să procedezi, reieșind din sfaturile de mai sus.

Ți-a plăcut articolul? Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori și pe pagina noastră de Facebook. 
Adaugă un comentariu