Mulți gurmanzi nu-și imaginează mâncarea fără ardei iute, în timp ce unii se feresc de el, considerând că nu face bine sistemului digestiv. Iată câteva lucruri interesante despre ardeiul iute:

  1. Știai că ardeiul iute nu a fost întotdeauna…iute? Acesta și-a dobândit calitățile în procesul său de evoluție, când leguma, preferată odinioară de animalele sălbatice, a început să le sperie din cauza gustului său extrem de iute.
  2. Primii oameni care cultivau ardei iuți au fost aztecii și mayașii. Aceștia foloseau ardeiul ca și condiment pentru gust, pentru că pe atunci ei încă nu știau de sare. Oamenii considerau că ardeiul iute avea propria zeitate – pe Chantiko, soția zeului focului.
  3. Unele surse susțin că ardeiul iute i-a ajutat pe aborigenii americani să câștige una dintre bătăliile împotriva spaniolilor. Potrivit legendei, aborigenii au presărat acest condiment pe cărbune încins. În consecință, fumul degajat i-a orbit practic pe spanioli, făcându-i lipsiți de apărare.
  4. Cele mai iuți soiuri de ardei iute se numesc „chili”. Tradus din limba aztecă, acest cuvânt înseamnă „roșu”.
  5. Ardeiul iute roșu conține multe vitamine din grupurile A, C și B, precum și magneziu, potasiu și fier. În ardeiul iute verde (fructele imature ale aceleiași plante) conținutul de substanțe benefice este mult mai mic.
  6. Ardeiul iute face parte din faimoasele condimente de curry și hamei-suneli.
  7. Unele tipuri de ardei sunt atât de iuți, încât o singură atingere a acestora poate deteriora pielea sau chiar provoca arsuri chimice. Singura modalitate de a găti mâncare cu acest tip de ardei este să purtați mănuși de cauciuc.
  8. Pentru a neutraliza senzația de arsură de la ardeiul iute, nu ar trebui să beți apă, ci lapte. În caz contrar, efectul poate fi invers, adică iuțeala se poate intensifica. De asemenea, „arderea” după consumul ardeiului poate fi stinsă cu iaurt sau o felie de lămâie.
  9. Pentru ca mâncarea să nu iasă atât de iute, este suficient să scoateți semințele și partițiile interne ale ardeiului (acestea sunt cele mai picante părți).
  10. Știai că unele specii de canari sunt hrănite cu piper de cayenne pentru a conferi penelor o culoare de un roșu mai aprins?
  11. Tinctura din ardei iute stimulează apetitul și digestia.
  12. Plasturii cu piper conțin unguente ce sunt utilizate pentru tratarea anumitor boli.
  13. Oamenii de știinta au demonstrat eficacitatea ardeiului iute în tratarea cancerului de prostată.
  14. Piperul negru, care este fructul uscat al unui copac tropical veșnic, este folosit în esențe pentru parfumuri, lichioruri și săpun.
  15. Ardeiul iute nu poate fi mâncat în cantități mari, deoarece poate provoacă intoxicație.
  16. Cel mai iute ardei cunoscut în prezent este ardeiul Habanero.
  17. În Europa, ardeiul iute a fost descoperit abia în secolul al XVI-lea, deoarece această legumă este o cultură tropicală.
  18. Ardeiul iute este atât de popular în alimentație, deoarece creierul poate răspunde la senzația de iute cu eliberarea unei cantități de endorfine – un analgezic natural. Un alt efect al eliberării endorfinelor poate fi apariția sentimentului de euforie și fericire, astfel încât unii oameni devin cu adevărat dependenți de felurile de mâncare picante.
  19. Cândva se credea că ardeiul chili provoacă gastrită și ulcere de stomac. Studiile au arătat că acest lucru este neadevărat. Ba, dimpotrivă, ardeiul iute poate distruge bacteriile care provoacă ulcer stomacal.