Omul este ființa supremă care posedă rațiune și care a dorit mereu să descopere, să cunoască universul și să înțeleagă de unde-și are originea ca specie umană. Cercetarea aspectelor precum: cine sunt, de unde provin, cum respir, cum supraviețuiesc, încotro merg, încotro voi ajunge, l-au făcut pe om să țintească mereu sus și să realizeze ceva. Nu ne putem imagina ziua de azi fără curent electric, fără medicamente, fără oxigen, iar toate acestea nu au apărut de la sine, ci au fost descoperite, dezvoltate și valorificate de oamenii de știință.

Îți vom prezenta topul descoperirilor care au schimbat omenirea.

ATOMUL

Descoprit de Democrit
Termenul de atom (din gr. indivizibil) a fost definit de Democrit, cu circa 2500 de ani în urmă. El spunea că întreaga materie este alcatuită din particule mici, indivizibile și indestructibile. Ideile filozofului grec s-au dovedit a fi remarcabil de corecte, de aceea, la începtutul secolului al XIX-lea, chimistul britanic pe nume John Dalton a dorit să investigheze ideile lui Democrit. Potrivit teoriei lui Dalton, orice materie este formată din atomi, aceștia formându-se încă în urma Big Bangului acum 13,7 miliarde de ani. Pe măsură ce universul tânăr se răcea, condiţiile au devenit propice pentru formarea quarcilor şi a electronilor. Quarcii au fosmat apoi protonii şi neutronii, care la rândul lor au format nucleul. Acest proces a început la doar câteva minute de la formarea universului, conform CERN.

AUSTRALOPITHECUS

Descoperit de oamenii din Africa de Sud
Craniul care a fost descoperit de un grup de oameni din Africa de Sud a fost preluat ulterior de cercetătorul Raymond Dart care, studiind atent fosila, a constatat ca aceasta are o vechime de circa 3,7 milioane de ani și aparține speciei umane Australopithecus. La început, lumea era de părerea că fosilea aparține unei maimuțe, însă, după studierea coloanei vertebrale și a vertebrelor lombare, s-a constatat că fosila aparține unui om și nu unei maimuțe. Specia de oameni Australopithecus se caracteriza prin dimensiunea mai mică a creierului față de specia Homosapiens (în proporție de circa 35%) și prin lungimea picioarelor care măsurau aproximativ 4 metri lungime.

PENICILINA

Descoperită de Alexander Fleming
Cu siguranță, ai auzit de strălucitul bacteriologul scoțian Alexander Fleming. În toamna anului 1928, întorcându-se de la o petrecere, Fleming a observat pe masa lui din laborator unde lucra la diferite experimente, o eprubeta care a favorizat apariția unui mucegai de culoare verde-albăstrui ce ataca bacteriile, aproape dizolvându-le. A doua, zi, bacteorologul a reluat cercetarea, studiind mucegaiul la microscop, remarcând că acesta era acoperit pe pete verzi. Fleming i-a pus denumirea de Penicillium notatum și a început testarea cu succes a acestei substanțe, care s-a constatat că distruge bacteriile chiar şi diluată de 1.000 de ori. Experimentele au avut loc mai întâi pe animale (iepuri şi şoareci, care au supravieţuit experimentului) dar şi pe oameni folosiţi drept cobai. Unul dintre aceştia a fost chiar asistentul medicului, care a mâncat din mucegai pentru a se trata de o sinuzită.

OXIGENUL

Descoperit de Carl Wilhelm Scheele
Oxigenul a fost descoperit pentru prima data de farmacistul suedez Carl Wilhelm Scheele în 1772. Scheele a numit acest gaz „aer de incendiu” pentru că a fost singurul susținător cunoscut al arderii și a scris despre mersul a acestei descoperiri într-un manuscris pe care la numit Treatise on Air and Fire, pe care l-a trimis editorului său în 1775. Cu toate acestea, documentul nu a fost publicat decât în ​​1777. În același timp, oxigenul a fost identificat și de Joseph Priestly în 1774. Priestly, la rândul său, a descoperit un gaz incolor din oxid de mercur roșu și a constatat că acest gaz este combustibil. I-a dat ulterior denumirea de „aer închețat”. Oxigenul este al 8-lea element al tabelului lui Mendeleev. Acesta reprezintă circa 20% din atmosfera Pământului, este esențial pentru viață și mai este cunoscut sub denumirea de stratul de ozon.

GRAVITAȚIA

Descoperită de Isaac Newton
Isaac Newton, matematician și fizician englez, este considerat cel mai mare om de știință din toate timpurile. Printre numeroasele sale descoperiri, cea mai importantă este probabil legea universală a gravitației.  În 1664, Newton a realizat că gravitația este forța care atrage obiecte unul față de celălalt. Astfel se explică de ce lucrurile, de fapt, cad și de ce planetele orbitează în jurul Soarelui.

CURENTUL ELECTRIC

Descoperit de Michael Faraday
Pentru faptul că electricitatea ne face viața mai ușoară, putem să-i aducem mulțumiri lui Michael Faraday, pentru că fizicianul a făcut două mari descoperiri care ne-au schimbat viețile. În 1821, Faraday a descoperit că atunci când un fir care transportă un curent electric este plasat lângă un singur pol magnetic, firul se va roti. Aceasta a dus la dezvoltarea motorului electric. Zece ani mai târziu, Faraday a devenit prima persoană care a reușit să producă curent electric prin mutarea unui cablu printr-un câmp magnetic. Experimentul lui Faraday a creat primul precursor al generatoarelor uriașe care produc electricitatea de care beneficiem azi.

ADN-ul (acidul dezoxiribonucleic)

Descoperit de Friedrich Miescher
Descoperirea ADN-ului a fost făcută de medicul elvețian Friedrich Miescher, iar structura lui a fost decodificată la începutul anilor 1950 de Americanul James D. Watson și britanicul Francis Crick, care sunt considerați primii cercetători care au descifrat structura de dublă spirală a ADN-ului. Conform propriilor afirmații, saltul calitativ al descifrării „secretului vieții” s-ar fi produs în ziua de 23 februarie 1953. Descoperirea ADN-ului a făcut posibilă înțelegerea finală atât a modului în care organismele își transmit genele, cât și modul în care funcționează celulele. ADN-ul mai este și acum în centrul eforturilor științifice uriașe.

PĂMÂNTUL ARE FORMA UNUI GEOID

Definiție matematică dată de astronomul german Carl Friedrich Gauss
Incredibilele mituri din perioada medievală născocite de “părinții bisericii” ca protest împotriva progresului științific, precum faptul că Pământul este plat, au fost sparte de marinarii superstițioși ai lui Christofor Columb. Traversând Oceanul Atlantic, marinarii au reușit să combată aceste născociri ca fiind niște aberații, fiind tot mai convinși că Pământul este rotund.

Aparent, Pământul are o formă sferică,  dar este de fapt un elipsoid de rotație, un geoid, adică este mai turtit la poli și mai bombat la ecuator. Această formă este generată de forța centrifugă, dar și de încălzirea inegală a suprafeței Pământului, de unghiul de incidență format de razele solare cu suprafața Pământului care scade de la ecuator spre cei doi poli.