Nu este noutate că în țările europene, în restaurantele decente, servirea cafelei alături de un pahar cu apă este un lucru obișnuit. De exemplu, în unele cafenele franceze și italiene, în meniuri vei vedea și un postscript pentru turiști: „Nu este neapărat să comandați apă, pentru că aceasta va fi servită odată cu cafeaua.”
De ce se servește cafeaua cu apă? Este un capriciu al oamenilor sau este vorba de sănătatea noastră?
Iată care sunt motivele:
Cafeina (sin. cofeina) are efect diuretic, fapt care duce la o deshidratare mai rapidă a organismului. Mai mult, odată ajunsă în organism, cafeina duce la îngustarea vaselor de sânge, cu excepția celor renale, care dimpotrivă, se dilată. Acest efect durează aproximativ 20 de minute, după care se diminuează, însă crește teobromina. Anume aceasta face ca vasele rinichilor să se îngusteze, iar celelalte să se dilate. Așadar, pentru prevenirea îngustării vaselor sangvine renale, dar și pentru rehidratarea organismului, se recomandă să bei un pahar cu apă plată după ce consumi ceașcă de cafea.
Ai grijă și la diferența de temperatură între aceste două lichide. Dacă bei apa prea rece, îți vei deteriora smalțul dinților și riști să faci și o laringită. De aceea, temperatura apei pentru consum ar trebui să fie de aproximativ +10° C.
Apa contribuie și la diminuarea efectului cafeinei asupra sistemului cardiovascular, deci – încă un avantaj. Iar ca să-i savurezi și mai mult aroma, poți bea apa chiar înaintea cafelei!
Conform statisticilor, consumatorii europeni nu doar că sunt educați în acest sens, dar simt și nevoia să bea apă după cafea.
Cum se bea corect cafeaua și apa?
Cafeaua se bea caldă, după care se consumă apa în înghițituri mici. Conform regulilor etice, apa se servește în pahare cu pereți înalți, fără să fie umplute ochi. În zilele prea călduroase, se poate adaugă și o felie de lămâie în apă, lucru care dă o senzație de răcoare corpului și îți potolește setea.
În concluzie: consumând apă după (sau înainte de) cafea, îți menții tensiunea la un nivel normal, nu îți exciți sistemul nervos, îți protejezi smalțul și culoarea dinților și, nu în ultimul rând, păstrezi gustul imbatabil al acestei „licori” delicioase!
Sper că ți-a fost utilă informația și…te invit la o ceașcă de cafea, servită ca la carte!
Citește și: Cafeaua – un elixir al vieții
E bine venită o informație de acest gen ..multumesc
Cu drag, Viki! Ești bine-venită pe blogul nostru!