Cu toții ne dorim să fim părinți, prieteni, colegi, parteneri, lucrători buni, uneori perfecți, iar când nu ne reușește, ne simțim vinovați. Vina este cea care ne împiedică să evaluăm corect anumite situații și să ne bucurăm de viață. Ce putem face, pentru a scăpa de sentimentul vinovăției, atunci când acesta ne macină de ceva timp și nu ne lasă în pace? În primul rând, ar fi bine să ne dăm seama că noi nu trebuie să corespundem ideilor sau idealurilor altor persoane, care au așteptări mari de la noi.
De obicei, sentimentul vinovăției este format încă din copilărie, implantat de către părinții noștri, uneori – involuntar. Adulții fac acest lucru pentru a facilita controlul lor asupra copiilor, iar când aceștia vor crește, frazele precum „Din vina ta…”, „Să-ți fie rușine!”, „Cum ai îndrăznit?”, vor deveni un scenariu de viață pentru copii. S-ar părea că este simplu și poți corecta situația, însă nu e chiar atât de simplu. În vinovăție nu există nimic constructiv, dimpotrivă, aceasta distruge relații și te îndepărtează de cei dragi.
Cum procedezi?
Dacă ai de ales între două opțiuni, de exemplu ești un părinte care merge la muncă și se simte vinovat că nu acordă suficient timp copilului, atunci alege opțiunea în favoarea copiilor. Chiar dacă vei avea mult de pierdut, mai ales pe plan financiar, părinții sunt cei care trebuie să petreacă cel mai mult timp cu copii lor, pentru dezvoltarea și educația lor adecvată. Scapă de iluziile de genul „dacă vei fi realizat profesional, atunci copilul tău nu va duce lipsă de nimic și va fi fericit.” Or atenția pe care i-o acorzi ca părinte și afecțiunea, emoțiile pe care i le transmiți, sunt mult mai importante pentru sănătatea lui mentală decât banii pe care îi oferi ca să-și procure fericirea artificială.
În cele mai dese cazuri (metodă practicată și în psihanaliză), străduiește-te să ajungi la perioada copilăriei în care simțeai o mare vină în situațiile în care ceva se întâmpla „din vina ta”. Sugestia este să conștientizezi faptul că în acea situație nu tu erai în puteri sau drepturi să decidă și nu totul a depins de tine. Prin conștientizare și acceptare, vei înțelege că și vina este parte din viața ta, este o latură dăruită de mama sau tata, care voiau să te ocrotească și îți voiau doar binele. Faptul că te vei justifica prin a arunca această vină asupra lor, nu va fi o rezolvare a problemei, ci dimpotrivă – te va afunda într-o neînțelegere și mai mare și îți vor apărea gânduri precum: „De ce mie mi s-a întâmplat asta?” sau „De ce nu se putea proceda în alt mod mai blând cu mine?”. Mereu te vei identifica cu rolul de victimă, ceea ce va agrava situația.
Nu ar trebui să te simți vinovat nici atunci când decizi să pui capăt unei relații de dragoste sau de prietenie. Dacă simți că această persoană îți aduce necaz și sentimentele tale față de ea nu mai sunt vii, alege ceea ce este în favoarea ta, pentru că el/ea în situații similare, va proceda la fel. Totodată, pentru a înlătura sentimentul de vinovăție vis-a-vis de partenerul de viață, amintește-ți că nu poți fi pe placul tuturor, așa cum nu oricine este pe placul tău.
Ai dreptul să alegi, întotdeauna!
Comenteaza