E aromată, e gustoasă, e un deliciu!

Preferată atât de copii, cât și de adulți, ciocolata neagră este unul dintre cele mai sănătoase deserturi care pot fi consumate.

Cercetătorii nutriționiști au descoperit recent o multitudine de beneficii ale ciocolatei. Totodată, pentru a beneficia de adevăratul efect al ciocolatei, trebuie să evităm batoanele procesate care conțin alune, lapte gras, aditivi și foarte mult zahăr. Cea mai bună ciocolată pentru consum este cea “neagra”, neprocesată, cu un conținut de cel puțin 70% cacao.

Ciocolata neagră are multe beneficii pentru organism:

 • Ciocolata este bogată în minerale precum magneziu, fosfor, dar și potasiu, fier sau vitamine, mai ales cele din grupul B. Alături de o alimentație variată, ciocolata contribuie la menținerea unui echilibru alimentar.
 • Ciocolata scade riscul de infarct. Un studiu realizat de nutriționiștii suedezi a demonstrat că un consum de 45 g de ciocolată neagră pe săptămână reduce riscul atacului de cord cu pana la 20%, datorită conținutului de flavonoide care protejează inima.
 • Ciocolata îmbunătățește capacitatea cognitivă. Un studiu efectuat în Anglia pe un eșantion de 90 de studenți, a demonstrat că după 2 ore de consum de ciocolată neagră, studenții s-au descurcat mai bine la teste decât ceilalți. S-a constata că acest efect este valabil chiar și la oamenii de vârsta a treia.
 • Ciocolata inhibă poftele alimentare nesănătoase. S-a constat că înlocuirea alimentelor grase și sărate (gustări dintre mese) cu ciocolata neagră inhibă aceste pofte, oferind organismului exact acel supliment nutrițional de care are nevoie.
 • Ciocolata are antioxidanți (flavonoizi și polifenoli)care au rolul de a neutraliza radicalii liberi. Concentrația antioxidanților se conține anume în cacao, la un nivel similar cu cel al antioxidanților din afine, rodii sau merișoare.
 • Este bună pentru curele de slăbire. Prin consumul de ciocolată neagră cu câteva ore înainte de prânz, îți reduci apetitul și diminuezi, astfel, consumul de calorii.
 • Ciocolata are efect anti-stres, având efect pozitiv asupra oboselii fizice dar și psihice. Consumul de ciocolată neagră îți poate îmbunătăți în mod semnificativ starea de concentrare și, mai mult stimulează producerea endorfinei care este considerată hormonul fericirii.
 • Datorită conținutului de flavonoide, ciocolata previne apariţia hipertensiunii arteriale și ajută la stabilizarea acesteia. Mai mult, aceasta previne apariția diabetului de tip 2.
 • După un efort fizic major, ciocolata te ajută să-ți refaci mușchii, reducând oboseala și mărind rezistența organismului.
 • Ciocolata te binedispune. Aceasta îți îndulcește nu doar papilele gustative, ci și dispoziția. Astfel, persoanele anxioase care consumă ciocolată au șansa să devină mai bine dispuse și mai fericite.
Bonus:

Vrei să prepari ciocolată neagră la tine acasă? Iată o rețetă simplă:

Ingrediente:

 1. 2-3 linguri de zahăr (adăugați zahăr doar dacă folosiți ciocolată neagră cu un conținut mare de cacao, peste 80% în caz contrar, pentru ciocolata cu 60-65 % cacao, se renunță la zahăr pentru a nu ieși ciocolata caldă prea dulce)
 2. 400 ml lapte
 3. 200 ml frișcă lichidă
 4. 150 gr ciocolată neagră
 5. 1 păstaie de vanilie

Mod de preparare:

1. Mărunțiți ciocolata cu un cuţit sau o răzătoare, cum vă este mai ușor.

2. Fierbeți laptele dulce împreună cu smântâna. Aduceți-le la temperatura de fierbere, apoi adăugați semințele de la păstaia de vanilie. Adăugați tot acum și zahărul.

3. După ce laptele și smântâna au dat în fiert, turnați tot amestecul peste ciocolata mărunțită. Lăsăm ciocolata să se odihnească timp de câteva minute pentru a se topi cât mai bine.

4. După ce ciocolata s-a topit, amestecăm foarte bine cu un tel și o vom pune din nou pe foc timp de 2-3 minute. În tot acest timp trebuie să amestecați cu telul pentru a obține o ciocolată cremoasă și aerată.

5. La final se poate decora cu frișcă, sirop de ciocolată, fulgi de ciocolată sau migdale, în funcție de preferințe.

Tu ce beneficii ale ciocolatei cunoști?
Adaugă un comentariu