Cofeina este una dintre cele mai consumate substanțe din lume, iar cea mai frecventă formă de consum este cea prin intermediul cafelei. Până în prezent, nu se poate afirma cu certitudine: aduce cafeaua mai multe beneficii sau dezavantaje pentru sănătate? În acest articol vom descrie câteva lucruri despre avantajele, dar și dezavantajele cafelei asupra sănătății.
- Cafeaua te poate revigora. Aceasta este, probabil, cea mai renumită proprietate a cafelei. Fiind un psihostimulator, cofeina ajunge la creier prin sânge, unde blochează neurotransmițătorul adenozină. Adenozina este acea substanță care inhibă energia, suprimă vigoarea și stimulează somnul. Concentrația de adenozină în organism crește odată cu numărul orelor de somn. Atunci când adenozina este blocată, concentrația altor neurotransmițători, cum ar fi norepinefrina și dopamina, crește. Acest lucru dă un efect revigorant. Iată de ce, multe studii confirmă faptul că cafeaua îmbunătățește memoria, starea de spirit, viteza de reacție, atenția și funcțiile cognitive. Deci, cafeaua revigorează și ne face mai inteligenți!
- Cafeaua mărește performanța organismului, favorizând arderea grăsimilor. Atunci când cofeina stimulează sistemul nervos, el transmite semnale către alte părți ale corpului. Celulele grase primesc un semnal pentru a descompune depozitele de grăsime. Grăsimile se ard la modul cel mai eficient la cei care beau cafea. Potrivit studiilor privind efectele metabolice ale cofeinei la om, aceasta poate să ardă până la 29% din grăsime la persoanele slabe și până la 10% la cei care suferă de obezitate. Atunci când grăsimile intră în sânge și se transformă în acizi grași liberi, organismul le poate folosi ca sursă de energie. Mai mult, cofeina mărește nivelul de adrenalină în sânge, pregătind organismul pentru un efort fizic intens. Deci, înainte de să mergi data viitoare la sala de sport, încearcă să bei o ceașcă de cafea!
- Cafeaua este un bun antidepresiv. Cofeina creste producția de dopamină, un neurotransmițător responsabil pentru mișcare, memorie și gândire. Dopamina mai este asociată cu și un sentiment de fericire și plăcere. Prin urmare, cafeaua ajută în lupta împotriva depresiei. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Harward, femeile care beau cafea au un risc cu 20% mai mic de a dezvolta depresie.
- Cafeaua este bună pentru ficat. Unii cercetători susțin că cafeaua ne poate proteja împotriva cirozei hepatice. Un studiu efectuat în Singapore a confirmat faptul că un consum de două sau mai multe cești de cafea pe zi, reduce riscul de a dezvolta ciroză hepatică cu aproximativ 66%. Alți cercetători au descoperit că consumul de cafea poate să reducă riscul de cancer la ficat. Cu alte cuvinte, cafeaua reduce nivelul enzimelor hepatice în sânge. Cafeaua poate preveni și formarea calculilor biliari. Pietrele la fiere sunt formațiuni ce apar din cauza unei alimentații necorespunzătoare (prea mult colesterol), problemelor cu vezica biliară (nu se elimină complet) și datorită anumitor boli, cum ar fi ciroza. Cofeina ajută la prevenirea apariției calculilor biliari.
- Cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip 2. O analiză efectuată pe un eșantion de 457 922 de persoane a confirmat că fiecare ceașcă de cafea decofeinizată reduce riscul de apariție a diabetului zaharat cu aproximativ 7%. Consumul de cafea echilibrează activitatea unor proteine ce controlează activitatea hormonilor sexuali testosteron și estrogen, care joacă un rol în dezvoltarea diabetului de tip 2.
- Cafeaua reduce riscul apariției bolii Alzheimer. Boala Alzheimer apare, de obicei, la persoanele care trec de vârsta de 65 de ani. Aceasta este cea mai frecventă boală neurodegenerativă din lume. Pacienții își pierd treptat memoria, abilitățile de gândire și capacitatea de a îndeplini cele mai simple sarcini. Încă nu s-a găsit nici un remediu pentru această boală, dar există multe măsuri preventive, printre care o dietă sănătoasă, evitarea stresului fizic și psihic și…consumul de cafea! Multe studii confirmă faptul că aportul de cofeină în organism reduce riscul apariției bolii Alzheimer cu până la 65%.
- Cafeaua protejează retina oculară. Unul dintre cei mai puternici antioxidanți cu efect benefic pentru organism este acidul clorogenic. Cercetătorii de la Universitatea Cornell au descoperit că această substanță se conține în cafea și reduce reduce deteriorarea celulelor din retină cauzată de hipoxie (deficit de oxigen) sau de stres oxidativ (deteriorarea celulelor datorită oxidării).
- Cafeaua reduce riscul apariției de cancer la piele. Basaliomul este una dintre cele mai comune forme de cancer de piele care provoacă defecte fizice permanente pe piele. Un studiu realizat de cercetători americani a arătat că aportul de cofeină reduce riscul de apariție a cancerului de piele. Cel mai mic risc a fost observat la persoanele care au consumat trei cești de cafea pe zi. Într-un alt studiu, s-a descoperit că cafeaua poate ajuta și la prevenirea apariției melanomului.
- Cafeaua protejează dinții împotriva cariilor. La Institutul de Științe Dentare din India, cercetătorii au realizat un studiu și au colectat date de la toți pacienții care au consumat cafea. Cu toate acestea, s-a luat în considerare frecvența utilizării, marca de cafea, prezența și absența aditivilor (lapte, zahăr), precum și regimul alimentar și alte obiceiuri ale pacienților. S-a demonstrat că cei care beau aproximativ trei cești de cafea neagră pe zi au cele mai puține probleme cu dinții, asta în condițiile în care în cafea nu se adaugă zagăr, lapte și alți aditivi, cafeaua în stare pură având proprietăți antibacteriene.
- Cafeaua este bogată în substanțe nutritive. Aceasta conține nu doar cofeină și antioxidanții, ci și substanțe nutritive benefice pentru organism. O ceașcă de cafea conține: -Vitamina B2: 11% din doza zilnică recomandată. -Vitamina B5: 6% din doza zilnică recomandată. -Mangan și potasiu: 3% din doza zilnică recomandată. -Vitamina B3 și magneziu: 2% din doza zilnică recomandată. Mai mult, boabele de cafea sunt bogate în fibre dietetice. Cercetatorii au testat diferite modalități de a face cafea (espresso, filtrata, instant). Rezultatele au confirmat faptul că există mai multe fibre dietetice solubile în cafea decât în orice altă băutură.
În ciuda tuturor avantajelor sale, cafeaua nu este cea mai sănătoasă băutură din lume. Aceasta poate crește tensiunea arterială, dăunează femeilor însărcinate și poate provoca dependență. Iată câteva dezavantaje ale consumului de cafea:
- Cafeaua poate provoca insomnie. Cafeaua ne dă energie, dar asta ne face rău când încercăm să dormim. Efectul revigorant al cofeinei începe să se simtă la 15 minute după consum, dar durează mult mai mult. Este nevoie de aproximativ șase ore pentru ca efectul stimulativ să scadă cel puțin la jumătate. Dacă vrei să dormi, încearcă să nu bei cafea după amiaza.
- Cafeaua afectează acțiunea unor medicamente. Dacă iei medicamente, asigură-te că le poți combina cu cafea. Întreabă medicul despre acest lucru, ori această băutură poate spori, slăbi sau chiar modifica efectul comprimatelor. De exemplu, cercetătorii au studiat comportamentul acidului alendronic (un remediu pentru osteoporoză) atunci când a fost luat cu apă și alte băuturi, inclusiv cu cafea. S-a demonstrat că cafeaua și sucul de portocale slăbesc absorbția medicamentului cu 60%. Iar efectul medicamentelor tiroidiene este redus cu 55%, dacă le consumi cu cafea.
- Cafeaua poate provoca senzație de arsuri la stomac. Unul dintre simptomele refluxului de acid este dat de arsurile la stomac. Această senzație neplăcută apare atunci când sfincterul inferior esofagian (care separă esofagul de stomac) nu se închide la timp. Nimerind în aciditatea stomacului, cafeaua poate provoca senzație de arsuri pentru că ea mărește și mai mult nivelul acidității în stomac, stimulând producerea de gastrină a hormonului gastric. Dacă ai probleme cu arsurile la stomac cam de două ori pe săptămână sau mai des, ar trebui să renunți la cafea, dar și la sucuri de citrice, alcool și alte băuturi acide.
- Cafeaua poate cauza indigestie. O ceașcă de cafea pe stomacul gol stimulează producerea de acid clorhidric, ceea ce poate duce la probleme serioase cu digestia. Acidul clorhidric este produs în mod obișnuit în stomac și acționează la digerarea proteinelor și a grăsimilor. Nu este bine să bei cafea pe stomacul gol.
- Cafeaua ridică nivelul de colesterol rău în sânge. Colesterolul este o substanță grasă necesară producției de hormoni și alte substanțe importante pentru organism. Dar dacă nivelul lui este prea mare, el se depune pe artere, lucru care poate genera diferite probleme cu inima și presiunea. Cafeaua conține o substanță numită cafestol care mărește nivelul colesterolului în sânge. Filtrele de hârtie utilizate în procesul de preparare a cafelei vă vor ajuta să vă protejați de cafestol!
- Cafeaua poate cauza osteoporoză. Osteoporoza este o boală a oaselor, în care oasele își pierd densitatea și devin similare la structură cu un fagure de miere. Calciul este absolut necesar pentru sănătatea osoasă, iar cofeina reduce digestibilitatea acestuia. Cu fiecare ceașcă de cafea pe care o bem, pierdem aproximativ 4-6 mg de calciu.
- Cafeaua mărește nivelul de stres. Cafeaua stimulează producția de adrenalină, norepinefrină și cortizol. Acești hormoni includ reacția de agitație și spontaneitate din organism. Dacă această reacție este produsă prea mult, începem să tremurăm și să devenim nervoși. Acest lucru se întâmplă deoarece cafeina blochează producerea de acid gama-aminobutiric (GABA), un neurotransmițător implicat în procesele de inhibare a stresului. În cazul în care GABA este blocat, devenim stresați.
Ți-a plăcut articolul? Te îndemnăm să-l împătrăși cu prietenii tăi!