Într-o eră digitală în care ne aflăm, mulți copii sunt captați de lumea jocurilor și a poveștilor electronice. S-ar părea că nu este o problemă, mulți părinți fiind chiar degajați atunci când copiii lor stau ore în șir cu dispozitivele mobile în mână.

Cercetătorii, însă, avertizează: conform raportului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, după șapte ani de utilizare activă a telefonului mobil sau al tabletei, la copii crește riscul de a dezvolta tumori cerebrale. În același timp, utilizare activă înseamnă doar 40 de minute pe zi.

Unii cercetători au ajuns chiar la concluzia că utilizarea smartphone-urilor și a tabletelor ar trebui să fie interzisă copiilor sub 16 ani. Mulți, însă, îi contrazic: operatorii de telefonie mobilă susțin că telefoanele mobile nu sunt periculoase atâta timp cât Organizația Mondială a Sănătății nu poate furniza dovezi concrete privind efectele nocive ale dispozitivelor mobile.

Potrivit statisticilor, fiecare al zecilea utilizator de dispozitive mobile este un copil.

Mulți părinți se întreabă: oare chiar acestea prezintă o amenințare?

În momentul de față, nu avem rezultate complete despre pericolele gadgeturilor moderne. Însă, potrivit cercetărilor, radiația electromagnetică de la dispozitivele mobile are un efect negativ asupra sistemului nervos central, și tocmai corpul copilului este cel mai afectat.

O analiză efectuată pe un grup de elevi a arătat că acei copii care folosesc în mod frecvent tablete și smartphone-uri, se deosebesc de ceilalți printr-un deficit de atenție și o scădere a ratei de dezvoltare a inteligenței. Medicii din țara noastră nu recomandă copiilor să utilizeze gadgeturi cu radiații electromagnetice de înaltă frecvență: telefoane mobile, smartphone-uri, tablete.

Pe lângă efectele nocive ale radiațiilor directe, există riscuri suplimentare asupra sănătății copilului: cei care petrec ore întregi tastând ecranul tactil, încep să aibă probleme de coordonare a acțiunilor dintre comenzile creierului și mișcările mâinilor. Există cazuri în care unii copii nu pot arunca mingea pe o linie dreaptă, deoarece mânuțele lor nu răspund în mod adecvat semnalelor care vin de la creier.

În al doilea rând, concentrarea constantă pe micile animații de pe telefoane și tablete, poate dezvolta miopie în rândul copiilor, iar uscarea retinei poate duce la inflamații și infecții oftalmice.

Mai mult, utilizarea frecventă a tabletelor și a telefoanelor inteligente dăunează coloanei vertebrale (în special coloanei vertebrale cervicale), care la copii are încă o structură firavă și se poate curba rapid.

Nu în ultimul rând, daunele provocate de tablete și smartphone-uri pot fi de natură socială și psihologică: un copil care este mai mult prezent în lumea virtuală jocurilor și a aplicațiilor multimedia, are o performanță mai scăzută în socializare și în rezultate școlare.

Ce ar trebui să facă părinții?

Părinții ar trebui să limiteze strict timpul copilului în ce privește utilizarea telefoanelor și a tabletelor, concentrându-se mai mult pe jocurile în aer liber, sport și activități de dezvoltare cognitivă. Copilul poate fi recompensat pentru succesele lui cu cel mult 20 de minute pe zi în jocuri pe tabletă.

Întotdeauna încercați să oferiți copiilor acele hobby-uri care nu doar că îi vor interesa, ci le vor oferi o satisfacție fizică și mentală, și îi vor dezvolta din punct de vedere fizic și intelectual. Poate că nu ați observat, dar era digitală a redus substanțial succesul copiilor în competițiile sportive, muzică, studii și educație. Cercul de interese al copilului se reduce tot mai mult la rețelele de socializare, la jocuri online și offline, vizionare de filme etc.

De aceea, părinții ar trebui să-și asume rolul de arbitru și să-și protejeze copiii de efectele dăunătoare ale tabletelor și smartphone-urilor. În cazul în care copilul este deja dependent de aceste gadgeturi, este recomandat consultul unui psiholog care să-l ajute să iasă din această lume virtuală.

Cu cât mai devreme veți începe să luați măsuri pentru a spori siguranța copilului dumneavoastră, cu atât mai repede îl veți feri de riscurile de care am vorbit și îți veți oferi șansa de a se dezvolta într-un mediu sănătos din punct de vedere fizic și mental.