Nu putem rabda vanitatea altora fiindca o jigneste pe a noastra. (La Rochefoucauld)
Suntem diferiti unul de celalalt. Absolut toti. Asta este si cat ne-am stradui sa schimbat realitatea, vom obtine o dezamagire in plus atunci cand masca va ceda. Suntem fiinte vii, normale, adaptate la mediul in care traim, iubim si ateptam acelasi sentiment de la altii. Ne imperechem si cream propria comuniune la care am visat de mici, apoi adolsecenti devenind, apoi realizand acest vis. Dar ce facem atunci cand observam si realizam ca fiinta iubita cu care am creat familia, pe care am idealizat-o si pe care am considerat-o universul nostru, de fapt nu este asa cum am cunoscut-o la inceput? Ce facem cand realizam ca este o fiinta narcisica cu care ne este din ce in ce mai greu sa ajungem la un acord sau sa ne mai intelegem? Ar fi foarte usor sa punem punct acestei relatii prin destramarea ei, caci asa procedeaza multi, insa putin incearca sa salveze ce au creat prin intelegere, prin a fi flexibili si prin a discuta comportamentele si situatiile care aduc la conflicte. Nu spun ca este usor sa convietuiesti cu un narcisic, insa nici imposibil!
Asadar, cum ajungem la concluzia ca avem de-a face cu un narcisic? Si aici ma refer nu doar in relatiile de cuplu, ci la cele de munca, dar si de prietenie. Narcisicii, in primul rand, vor avea o parere foarte buna despre sine si vor tine neaparat, ca si ceilalti, sa afle despre asta. Un narcisic va vorbi despre succesele lui, in primul rand, si o va face cu o deosebita placere, nu-i va scapa sa etaleze si trofeele pe care le are, poze si tot ce are obtinut, iar asta pentru ca persoana cu care interactioneaza sa stie cu cine are de-a face. Aici nu vreau sa spun ca persoanele care detin in birourile lor cupe, trofee, diplome de merit sunt narcisici, pentru ca aceasta poate face parte din niste obiceiuri, uzante. Tot aici ma refer si la sportivi sau persoanele care obtin periodic premii. Un narcisic se va preocupa mereu de infatisarea lui, ca toate firele de par sa stea aranjate intr-o directie, iar aparitia lui in public sau in fata cuiva sa lase impresii foarte bune. El va avea grija ca sa interactioneze cu persoane importante, sa se impuna in cercurile lor, chiar daca va fi ignorat. Narcisicul va jongla cu emotiile, el va folosi seductia, critica, dar si reactiile neasteptate. Adica am putea spune ca narcisicul are un comportament manipulant pe care nu-l intereseaza starile neplacute pe care le provoaca altora. Un narcisic va deveni furios atunci cand nu i se vor oferi privilegiile pe care le asteapta, iar daca le va primi nu se va simti obligat la reciprocitate.
Cum ne comportam, totusi, cu un narcisic, ca sa evitam conflictele? Recomandabil este ca, atunci cand aceste persoane sunt sincere, sa le aratam ca le aprobam. Daca locuiti cu un narcisic in casa, cu siguranta ca i-ati castigat cat de cat increderea. In aceste cazuri ar f bine sa le explicam reactiile celorlalti atunci cand acestia se vor plange de comportamentul altor persoane. Nu criticati un narcisic decat atunci cand considerati absolut necesar, iar daca o faceti ar fi bine sa fiti foarte precisi cu critica. De exemplu, specificati ce anume va deranjeaza, ce comportament al sau si nu intreaga sa persoana. Aceasta va fi o critica constructiva, iar narcisicul va intelege unde a gresit si va sti ca nu persoana sa e „defecta”, ci anume reactiile sau comportamentul sau care a creat neintelegerea. Nu uitati ca narcisicul este cel ce reuseste in toate si are doar victorii, de aceea fiti rezervat in a va etala reusitele si privilegiile.
Nerecomandabil este sa va opuneti in mod repetat si sa contraziceti un narcisic, dar mai ales sa nu aratati ca sunteti atenti la manipularile lor. Niciodata sa nu va asteptati la reciprocitate pozitiva sau la multumiri sincere de la ei, mai ales la recunostinta. Narcisicii considera ca totul se datoreaza lor, iar cand veti face o favoare unuia din ei, va puteti simti indatorat in plus.
Fiti toleranti si deschisi catre orice relatie si comunicare, nu va costa nimic si veti avea doar de castigat!
Comenteaza