Știința evoluează, iar tehnologiile – o dată cu ea. Telefoanele, calculatoarele, iPad-urile și alte instrumente tehnologie vor revoluționa medicina în viitorul apropriat, prin aplicațiile lor de ultimă generație. Cu alte cuvinte, toate aceste gadget-uri vor fi cele mai utile lucruri pentru diagnosticarea bolilor în fază incipientă, fără prezența unui doctor.
Medicii americani dezvăluie un șir de sisteme și aplicații digitale care ne-ar putea ajuta să prevenim sau ne vindecăm de multe boli în fază debutantă. În această ordine de idei, telefoanele mobile ar putea conţine în curând o serie de aplicaţii cum ar fi: măsurarea pulsului şi transformarea acestuia într-un grafic comprehensibil care poate fi trimis medicului prin email.
Un alt șir de aplicații pentru dispozitivele mobile car vor fi foarte populare în următorii 8 ani sunt: măsurarea temperaturii corpului, nivelul glicemiei în sânge, cantitatea de calorii acumulată etc. Aceste sisteme sunt încă în etapă de dezvoltare în America unde specialiști în IT și în medicină încearcă să combine tehnicile digitale cu medicina tradiţională.
Medicina diagnostică
Cu ajutorul telefonului mobil, de exemplu, oamenii își vor putea efectua analize ale pielii. Prin intermediul unui algoritm special, aplicația Skin scan va putea analiza petele cutanate, negii și alte afecțiuni dermatologice. Programul special de pe telefon va face o analiză a porțiunii de piele scanată și va da o alarmă în cazul în care afecțiunea este gravă și sunt necesare investigații suplimentare.
Prin intermediului iPhone-ului, ne vom putea măsura nivelul de glucoză în sânge. Testerul atașat la telefonul mobil ne va ajuta să facem aceste analize și să le trimitem medicului, direct, în timp real. Iar prin intermediul sistemul Cloud, vom putea fi consultați de medici, oriunde ne-am afla, prin schimb de informații și date.
Specialiștii spun că noile aplicații digitale vor putea înlocui vizitele la medic, prin analizele pe care ni le vom putea face singuri, acasă. Consultațiile medicale la cabinet vor fi necesare doar în care vom vrea să facem investigații mai ample.
Cea mai impresionantă aplicație care va fi dezvoltată este cea bazată pe senzori infraroșu și controlleri, prin care medicii ne vor putea vedea și consulta la distanță. Pacientul va putea fi văzut ca şi cum ar fi prezent în cabinet şi va avea inclusiv o serie de informaţii în plus, care-l vor ajuta în stabilirea unui diagnostic. Acest lucru va fi foarte comod pentru cei care nu se pot deplasa la medic.
Medicina chirurgicală
În etapă de cercetare avansată se află și domeniul chirurgical, cum ar fi chirurgia fără cicatrici, chirurgia oftalmică și chirurgia endoscopică prin care se vor putea efectua controale interne ale pacienților prin mici pilule și camere, cu transmiterea informațiilor în exterior, astfel încât să se poată stabili un diagnostic clar.
Medicina transplanturilor va atinge rezultate uimitoare prin producerea organelor în format 3D prin intermediul imprimantelor corespunzătoare, pornind de la celule stem, lucru care ar rezolva veșnica problemă a lipsei de donatori.