Pietrele la rinichi, cunoscute și sub denumirea de nefrolitiază, sunt niște formațiuni solide în rinichi generate de depuneri de sare. La început, acestea pot avea dimensiuni microscopice, dar în timp pot crește.
Este foarte important să se ia măsuri de prevenire a formării pietrelor, deoarece atunci când trec de la rinichi la vezică, pot provoca dureri îngrozitoare. Există și cazuri în care pietrele se pot bloca în canalele urinare, împiedicând urinarea.
Din fericire, există o dietă specială care ajută la prevenirea formării de pietre la rinichi. Este foarte important ca persoanele predispuse la această boală să urmeze un regim alimentar special.
Cum puteți identifica factorii de risc?
- Adresați-vă rudelor apropiate dacă au avut vreodată pietre la rinichi. Dacă da, atunci există o probabilitate ca și dumneavoastră să vă confruntați această problemă. Studiile efectuate în Statele Unite au arătat că persoanele de origine asiatică și europeană sunt mai susceptibile la boli de rinichi decât americanii nativi, africanii și afroamericanii.
- Urmăriți-vă greutatea corporală. Studiile arată că persoanele obeze cu un indice de masă corporală mare și supraponderală în abdomen sunt mai susceptibile la formarea pietrelor renale. Păstrați o dietă sănătoasă și adoptați un stil de viață activ pentru a pierde din greutate și pentru a reduce riscul apariției pietrelor renale.
- Luați în considerare și alte probleme de sănătate. Unele intervenții chirurgicale și afecțiuni medicale pot crește riscul de pietre la rinichi, cum ar fi: intervențiile chirurgicale la colon; infecții ale tractului urinar; boala intestinului inflamator și boala Crohn; diaree cronică; acidoza tubulară renală; hiperparatiroidism; rezistența la insulină.
Pentru a preveni bolile renale, trebuie să știți mai întâi ce cauzează formarea acestora. Pietrele renale sunt cauzate de diferiți factori, printre care și un stil de viață nesănătos.
Există patru tipuri de pietre la rinichi
- Pietre de calciu, formarea cărora este provocată de oxalatul de calciu și fosfatul de calciu. Pietrele de calciu sunt adesea formate și ca urmare a aportului excesiv de sodiu.
- Pietre de acid uric. Aceste pietre se formează din cauza acidității crescute în urină. Principalul motiv pentru apariția lor este faptul că omul consumă foarte multe alimente cu un conținut ridicat de proteine animale (carne, pește, crustacee).
- Struvit. Pietrele de acest tip sunt de obicei cauzate de o infecție a rinichilor. Pentru a scăpa de acest tip de pietre, este suficientă tratarea infecției.
- Pietre de cistină. Acestea se formează ca rezultat al cistinei în rinichi, care este cauzată de o boală genetică.
Ce puteți face pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi?
- Beți multă apă! Probabil știți deja de regula celor 8 pahare (2 litri de apă) pe zi, însă cercetătorii spun că s-ar putea să aveți nevoie de mai multe lichide. Specialiștii de la Institutul de Medicină din SUA recomandă bărbaților să bea zilnic aproximativ 13 pahare (3 litri) de lichide. Femeile ar trebui să bea aproximativ 9 pahare (2,2 litri) de lichide pe zi.
- Cel mai bine este ca omul să consume apă, însă, pentru a preveni formarea pietrelor renale, se recomandă și o jumătate de sticlă (120 mililitri) de suc de lămâie proaspăt stors în fiecare zi – crescând astfel nivelul de acid citric din urină, ceea ce va ajuta la reducerea riscului de pietre de calciu.
- Experții nu recomandă consumul de suc de portocale în scopul prevenirii formării pietrelor la rinichi, deoarece acesta crește nivelul de oxalat în organism. De asemenea, fiți atenți la sucurile de grapefruit, mere și afine. Autorii mai multor studii consideră că sucul de grapefruit crește riscul apariției pietrelor la rinichi. Cel mai bine e să consultați medicul de familie pentru a afla dacă aceste sucuri sunt benefice pentru starea sănătății dumneavoastră.
- Limitați aportul de sodiu în organism. Consumul excesiv de sare crește nivelul de calciu în urină și astfel contribuie la formarea de pietre la rinichi. Studiați cu atenție etichetele produselor pe care le consumați și abțineți-vă de alimentele procesate, care adesea conțin cantități mari de sare. Dacă sunteți o persoană sănătoasă și tânără, nu consumați mai mult de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi. Cei mai mulți oameni depășesc această doză. Reduceți aportul zilnic de sodiu la 1500 miligrame pe zi dacă aveți anumite probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat.
- Minimizați consumul de proteine animale. O dietă bogată în proteine animale (în special carnea roșie) crește riscul de pietre la rinichi. Nu consumați mai mult de 180 de grame de proteine animale pe zi – în acest fel veți reduce riscul formării oricăror tipuri de pietre.
- Înlocuiți unele alimente bogate în proteine animale cu alte alimente bogate în proteine, cum ar fi nucile sau leguminoasele.
- Nu luați prea multă vitamina C. Organismul poate recicla cantități excesive de vitamină (de exemplu, obținute din suplimente alimentare) în oxalat.
- Utilizați suplimente de calciu cu grijă. Administrarea de calciu nu crește riscul de pietre la rinichi. Dimpotrivă, uneori o dietă cu calciu în combinație cu magneziu poate preveni formarea de pietre la rinichi.
- Limitați consumul de alcool. Alcoolul crește cantitatea de acid uric în sânge, lucru care poate contribui la formarea de pietre la rinichi. Dacă vreți să serviți ocazional ceva, optați pentru bere sau vin roșu., pentru că aceste băuturi nu par să crească riscul apariției pietrelor la rinichi.