Oamenii petrec o treime din viață dormind, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de ani. Mai mult de jumătate din oameni se plâng de un insomnii sau coșmaruri. Se crede că bebelușii sau copiii dorm liniștiți, în somn dulce, dar uneori au și ei coșmaruri din care se trezesc plângând.
Ce sunt coșmarurile?
Coșmarurile sunt vise cu o încărcătură emoțională deosebit de puternică, de la frică până la mânie, pe care le experimentăm, de cele mai dese ori, în prima parte a nopții atunci când somnul REM (rapid eye movement) atinge intensitatea maximă. Corpul amigdalian din creier este responsabil pentru emoțiile negative precum frica, anxietatea sau gândurile depresive. Prin urmare, activarea amigdalei din timpul somnului poate explica spaima resimțită după ce avem un coșmar.
Din cauza coșmarurilor nu dormim suficient și chiar ne simțim rău pe parcursul zilei. Deși unele dintre acestea merită atenția noastră, unele sunt doar manifestări paranoice ale subconștientului nostru. Unele vise urâte sunt date de fricile pe care le avem.
„În principiu, visăm la lucruri cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi.”, spune profesorul Michael Shredl de la Institutul Central pentru Sănătate Mintală din Mannheim. Coşmarurile pot fi provocate de diverse lucruri, de la stresul cotidian şi traume (cei ce suferă de tulburare de stres post-traumatic au multe coşmaruri) până la lucruri banale. O intervenție chirurgicală sau o o boală, decesul unei persoane apropiate, un accident de mașină – toate acestea pot da naștere coșmarurilor. Cu cât este mai mare stresul, cu atât mai frecvente sunt coșmarurile.
Cercetările arată că visele ne pot oferi și indicii cu privire la starea noastră de sănătate. De exemplu, în multe cazuri coşmarurile pot fi asociate cu probleme cardiace. Mai mult, s-a constatat că cei care au bătăi neregulate ale inimii, au de trei ori mai multe şanse de a avea un coşmar.
Ce facem când ne trezim din cauza unui coșmar?
Este recomandat ca atunci când ne trezim în urma unui coşmar, să nu adormim imediat la loc, ci să încercăm să ne relaxam sau chiar să rescriem întreaga poveste. Această tehnică ne va ajuta să eliminăm spaima pe care am trăit-o în urma coșmarului. O altă recomandare este să eliminăm din dietă gustările picante înainte de culcare. Conform specialiştilor de la Sleep Disorder Center din cadrul Cleveland Clinic, alimentele picante înainte de culcare stimulează metabolismul şi creşterea temperaturii corpului. Această stimulare duce la o activitate mai intensă a creierului în faza REM, astfel că riscăm să avem mai multe vise urâte.
Cum să nu mai visăm urât?
Iată câteva sugestii:
- Reglează-ți programul de somn astfel ca să te culci și să te trezești la aceleași ore.
- Nu mânca pe săturate înainte de somn.
- Relaxează-te înainte de somn (poți bea ceai de mușețel sau mentă, poți medita sau poți face alte lucruri plăcute…)
- Încearcă să nu dormi pe spate.
Dacă tot nu e posibil să scăpăm de vise, haideți să încercăm să le facem să fie frumoase!
Comenteaza